Vremenska prognoza

utorak, 21 novembar 2017 12:50

22 godine od Dejtonskog sporazuma: Borci se prisjetili dana kad je završen rat

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH dogovoren je prije 22 godine, 21. novembra 1995. U Srpskoj je danas republički praznik i neradni dan.

22 godine od Dejtonskog sporazuma: Borci se prisjetili dana kad je završen rat

Sporazum su, u američkoj bazi Rajt Peterson, u gradiću Dejtonu, država Ohajo, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman. Dogovoru su prisustvovali i tadašnji državni sekretar SAD-a Voren Kristofer i glavni američki posrednici Ričard Holbruk i general Vesli Klark. Sporazum je potpisan 14. decembra iste godine u Parizu.

Dejtonskim mirovnim sporazumom stavljena je tačka na troipogodišnji rat i stvorena državna zajednica BiH. Njime je definisano da će se BiH sastojati od dva entiteta: RS, kojoj pripada 49 % teritorije, i FBiH, sa 51% teritorije.

Kraj ratnih dejstava i konačan mir stanovništvo je dočekalo sa oduševljenjem. U Odbrambeno – otadžbinskom ratu stradali su brojni borci. Oni koji su preživjeli prisjećaju se danas tog 21. novembra. Gradiščanin Željko Ćulum tokom čitavog rata borio se u 16. brigadi. Vijest o kraju rata sa svojim saborcima dočekao je na Manjači.

„Kraj rata donio je veliku radost nama, ali i jedinicama na suprotnoj strani. Dva dana nakon što je dogovoren sporazum sreli smo se sa protivničkim vojnicima, samo smo se pogledali i mahnuli jedni drugima. To je bio najbolji dokaz da je rat završen. Slavili smo toga dana uz kafu i piće“, prisjetio se Ćulum.

Dejtonski sporazum donio je mir, ali ne i prosperitet, kaže Ćulum. Mnogi borci su, ističe, nezadovoljni današnjom situacijom u društvu.

„Očekivali smo puno više. Dosta boraca je nezaposleno. Snašao se kako je ko mogao“, kaže Ćulum.

Da li će u skorije vrijeme doći do značajnijeg ekonomskog napretka u ovim krajevima, borci nisu pretjerano optimistični. Ipak, ne gube nadu da će se RS, za koju su se borili, u budućnosti razvijati, te da će sadašnje, ali i buduće generacije na ovim prostorima bolje živjeti.

Info+ kablovski kanal