Vremenska prognoza

utorak, 11 jul 2017 14:21

Apel poslodavcima za preraspodjelu radnog vremena

U vrijeme velikih vrućina svi su dužni da posebno vode računa o onima koji rade teške fizičke poslove.

Apel poslodavcima za preraspodjelu radnog vremena

Od poslodavaca se očekuje da zbog izuzetno visokih temperatura izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika što su i apelovali iz mnistarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske. Kako se navodi u saopštenju ministarstva s obzirom da u zakonodavstvu RS-a nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima - kao što je velika vrućina, a ni pri kojim bi uslovima poslodavci trebali da obustave radove jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika, Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite, pozvao je poslodavce RS-a da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.
Sličan apel poslodavcima uputili su iz Saveza sindikat RS. „To se prije svega odnosi na radnike u građevinarstvu, poljoprivredi i nekim komunalnim djelatnostima. Mislim da se to uglavnom poštuje,a ima nekoliko mogućnost: preraspodjela radnog vremena, rotacija radnika, pravljenje pauza, sklanjanje radnika u zatvoreni prostor“ kaže Boško Grgić, povjerenik Sindikalne organizacije Gradiška, Laktaši, Srbac.
Preporuke za poslodavce u skladu sa međunarodnim standardom koji definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a čija je jedna od mjera izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana, kako se navodi u saopštenju ministarstva su organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotacija poslova, izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana, odnosno od 11 do 15 časova, uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, te nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

Info+ kablovski kanal