Vremenska prognoza

utorak, 19 decembar 2017 07:58

“Balet u staklu” u Kulturnom centru Gradiška

U Kulturnom centru Gradiška svečano je otkrivena originalna kompozicija pod nazivom „Balet u staklu“ autora Borislava Prpoša.

“Balet u staklu” u Kulturnom centru Gradiška

Ovo umjetničko djelo sačinjeno od komada stakla, teško skoro jednu tonu, na radost autora i mnogih građana Gradiške od sada će krasiti hram kulture. „Ovakve radove je jako teško uraditi. Ovaj rad je moje dijete i naravno da bi bila tragedija da mu se nešto loše dogodilo“ kaže Borislav Prpoš, autor kompozicije.
Istovjetno djelo, koje je Prpoš poklonio svome gradu, izgorjelo je 16. novembra 2005. godine u katastrofalnom požaru u Domu kulture “Veljko Čubrilović”. Prpoš je potom odlučio da ponovo izradi svoje remek-djelo, povukao se u rodni Sovjak i na njemu radio nekoliko godina. Kompozicija “Balet u staklu” uz velike napore brojne ekipe postavljena je u holu Kulturnog centra koji kao i opština Gradiška pruža veliku podršku radu ovom umjetniku.
Svečanom otrkivanju kompozicije prisustvovao je Siniša Vidaković istoričar umjetnosti. On kaže da je umjetnik uradio djelo jednom neobičnom tehnikom koja asocira na autentični vitraž. Ističe da se Prpoš uhvatio u koštac sa staklom kao prilično nestabilnim materijalom i uspio je da izvuče ono najbolje iz njega.
Boro Prpoša, inače je autora centralnog spomenika Cvijet Kozare, žrtvama fažizma u Gradišci te je uradio još nekoliko prepoznatljivih umjetničkih djela i urbanističkih rješenja.Kaže da je kompozicija pod nazivom „Balet u staklu“ njegovo posljednje djelo.

Info+ kablovski kanal