Vremenska prognoza

petak, 08 septembar 2017 14:20

Biblioteka obilježila Međunarodni dan pismenosti

Učenici i profesori srpskog jezika i književnosti u Narodnoj biblioteci Gradiška govorili su o pismenosti, jer se danas, 8. septembra, obilježava Međunarodni dan pismenosti.

Biblioteka obilježila Međunarodni dan pismenosti

Ova manifestacija koja je organizovana u okviru Gradiške jeseni održana je pod nazivom „Značaj pismenosti u očuvanju identiteta jednog naroda“. „Cilj je da podsjetimo na današnji dan da im ukažemo na određene nepravilnosti, govorimo o broju nepismenih“ rekla je Snježana Miljković, direktor Narodne biblioteke Gradiška.
U programu su učestvovali učenici Gimnazije Gradiška i članovi Udruženja Most. Oni smatraju da jedna pismena osoba treba da ima formalno i neformalno obrazovanje.
Profesorica Radana Vila Stanišljević prisutnima je govorila o univerzalnom pojmu pismenosti, koji ne podrazumijeva samo da čovjek umije da čita i da piše, nego, prema njenom mišljenju, pismenost predstavlja ukupan čovjekov stav prema životu.
Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu Unesco proglasila je 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti 1967. godine da bi se svake godine bar na taj dan istakla važnost čitanja i pismenosti kako u životu pojedinca tako i društva u cjelini.

Info+ kablovski kanal
{gallery}3110{/gallery}