Vremenska prognoza

četvrtak, 07 septembar 2017 17:23

Bogat program “Gradiške jeseni 2017“

U okviru manifestacije „Gradiška jesen“ ove godine biće održani brojni sadržaji. Program manifestacije, koja se organizuje povodom slave opštine Gradiška - Male Gospojine, počinje 7. i traje do 24. septembra.

Bogat program “Gradiške jeseni 2017“

„Organizacioni odbor je dva mjeseca pripremao program manifestacije i trudili smo se da uvrstimo privredne, kulturne i sportske sadržaje. Manifestacije će se održavati u gradu i u nekoliko mjesnih zajednica, a to su: Nova Topola, Gornji Podgradci, Romanovci, Jablanica, Brestovčina, itd“, rekao je Ognjen Žmirić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije „Gradiška jesen 2017“.

Žmirić ističe da će se u programu „Gradiške jeseni“ naći već tradicionalne manifestacije, kao što je „Dani voća Potkozarja“, planirana za 11. septembar, a biće i nekoliko novih sadržaja, između ostalih i manifestacija „Dani starih zanata“, koja će se održati 19. septembra. Dodaje, da je program „Gradiške jeseni“ prilagođen svim generacijama Gradiščana, te da će biti za svakoga po nešto.

Program počinje lingvističkim predavanjem u gradiškoj Gumnaziji, a uslijediće predavanje „Značaj pismenosti u očuvanju identiteta jednog naroda“ , koje će se održati u Narodnoj biblioteci, u petak 8. septembra u 12 h. Istog dana, u 20 h, započeće Petnaesti međunarodni festival folklora, i trajaće dva dana. Nedjelja je rezervisana za Međunarodni kuglaški turnir „Gradiška jesen 2017“. U kulturnim ustanovama u Gradišci biće organizovane revija narodnih nošnji i izložba starih fotografija etnološke građe Lijevče Polja.

Od sredine septembra na programu „Gradiške jeseni“ su promocije knjiga, izložbe slika, literarna takmičenja i literarno – likovni konkursi, te sportska dešavanja. Za najmlađe Gradiščane 18. septembra biće održan  „Čas sa Leontinom“, a dva dana kasnije u Kulturnom centru planirana je premijera predstave „Kumovanje, ludom radovanje“ gradiškog „Grad pozorišta“.

Centralni dio manifestacije održaće se 21. septembra, na dan krsne slave opštine – Malu Gospojinu.

„U jutarnjim časovima biće služena Sveta liturgija u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, a toga dana na programu je izložba stoke i konjičke trke na hipodromu. Tu je svakako i gradiški Vašar, koji je popularan među svim generacijama“, istakao je Žmirić.

Program „Gradiške jesen 2017“ završiće se kulturnim i sportskim manifestacijama, od kojih je posljednja Kup gradova regije u ribolovu, koja će se održati u nedjelju, 24. septembra na rijeci Savi.

Info+ kablovski kanal
{gallery}3106{/gallery}