Vremenska prognoza

četvrtak, 20 april 2017 17:48

Bogat program obilježavanja Dana opštine Gradiška

Povodom obilježavanja Dana opštine i Dana pobjede nad fašizmom, u Gradišci će biti priređen bogat višednevni program. Oblježavanje Dana opštine počinje u petak, 21. aprila, u 20 h, koncertom KUD -a „Kozara“ u Domu kulture „Lepa Radić“, u Gornjim Podgradcima.

Bogat program obilježavanja Dana opštine Gradiška

Dan poslije, u Gradišci će biti priređen festival tradicionalne gastronomije i i kulturne baštine „Zdravofest 2017“.

„To je tradicionalna manifestacija, koja se održava po deseti put u našem gradu. U gradskom parku u vremenu od 9 do 15 h održaće se takmičenja u pripremanju jela, izložbe hrane i drugi sadržaji“, rekla je Dragana Ilić, v.d. načelnika Službe načelnika opštine Gradiška.

U okviru „Zdravofesta“ biće priređen i prigodan kulturno – umjetnički program, sa nastupima folklornih, izvornih i plesnih grupa. Planirana je i vožnja kočijama po gradu i brodicama po rijeci Savi.  Građani će u subotu moći posjetiti  „Ulicu kulture“, u kojoj će biti predstavljena izložba fotografija „Kroz starinski objektiv“, autora Darija Drinića, a u organizaciji gradiškog Zavičajnog muzeja.

Istoga dana,  u 20h,  u maloj sali „Kulturnog centra“ Gradiška biće priređeno guslarsko veče i predstavljena poema „Besmrtnici sa Bokova“, autora Mome Blagojevića. Guslarsko veče organizuje se povodom 72. godišnjice od oslobođenja Gradiške i 25. godišnjice od stradanja 16 gradiških junaka na Bokovima.

U nedjelju 23. aprila, u 14 h, svečano će biti otvorena zgrada Derviš – hanumine medrese u Gradišci.

„Glavni dan je 24. april. U 10 h biće položeni vijenci i cvijeće u Spomen parku. U 11 h je izložba slika u Zavičajnom muzeju. Toga dana održaće se i pokazna vježba pripadnika Civilne zaštite, kod mosta u Gradišci. U 19 h je Svečana akademija u Kulturnom centru, na kojoj će biti dodjeljena priznanja, povelje i zahvalnice, istaknutim građanima opštine Gradiška. Pozivam sve zainteresovane da prisustvuju akademiji“, ističe Ilićeva.

Program obilježavanja Dana opštine nastavlja se premijerom dokumentarnog filma „Sloboda ili smrt“, autora Milana Pilipovića, u utorak, 25. aprila, u 19 h ,u Kulturnom centru.

U srijedu u 12 h u Gradskoj vijećnici biće otvorena izložba „Rathaus zero“, autora Slobodana Vidovića. Istoga dana pripadnici PVJ Gradiška u Vidovdanskoj ulici, kod hrasta, izvešće javnu vatrogasnu vježbu, sa početkom u 10 h, istakla je Ilićeva.

Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj, biće obilježen polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen – obilježja u Gradišci, Novoj Topoli i Gornjim Podgradcima.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2750{/gallery}