Vremenska prognoza

subota, 28 jun 2014 14:42

Borci u Gradišci obilježili Vidovdan

Vidovdan je jedan od najznačajnih datuma u istoriji srpskog naroda. Služenjem parastosa i paljenjem svijeća u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci tim povodom, predstavnici opštinske Boračke organizacije odali su počast poginulim borcima VRS u proteklom ratu.  

Borci u Gradišci obilježili Vidovdan

„To je datum i dan naše vojske koji je veoma bitan za nas.Na ovaj dan obilježava se i 100 godina od Sarajevskog atentata što znači da je naša istorija bogata datumima koji su značajni po žrtvovanju za otadžbinu i slobodu“ kaže Dragan Glamočanin, predsjednik Boračke organizacije opštine Gradiška

Na Vidovdan se širom Republike Srpske obilježava krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.I drugi značajni događaji vezani su za 28. juni,a  Glamočanin kaže da ovaj dan borci svake godine obilježavaju u skladu sa svojim mogućnostima. „Najbitnije je da se sjetimo svojih saboraca zapalimo svijeće za njihove duše. to je ono osnovno. Važno je da se zbog mlađih generacija istorija nezaboravi“ smatra Glamočanin.

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Jedan od najvažnijih jeste stradanje Srba i kneza Lazara u bici protiv turske vojske na Kosovu 28. juna 1389. godine.  

Info+ kablovski kanal