Vremenska prognoza

subota, 08 april 2017 13:17

Brojni vjernici noseći grančice vrbe prošetali Gradiškom

U Gradišci je nošenjem Vrbice obilježen praznik Vaskrsenja Lazarevog, Lazareva subota, uspomena na posljednje čudo Hristovo pred Nedjelju stradanja, smrt i Vaskrsenja.

Brojni vjernici noseći grančice vrbe prošetali Gradiškom

U svečanoj povorci centrom grada su prošetali brojni pravoslavni vjernici, uglavnom djeca, noseći grančice vrbe. Povorka se kretala glavnom Vidovdanskom ulicom, od Osnovne škole “Danilo Borković” do hrama Pokrova Presvete Bogorodice, gdje je služena sveta liturgija i osveštana vrbica.
Gradiški arhijerejski namjesnik Mirko Milisavić rekao je da vjernici danas obilježavaju dva događaja Vaskrsenje Lazarevo i Vrbicu kada se svečano evociraju uspomene na doček Gospoda Isusa Hrista prilikom njegovog ulaska u Jerusalim. “Naša djeca uzimaju učešća u evociranju tih uspomena. Kada su Isusa Hrista apostoli pitali ko će ga naslijediti on je uzeo jedno dijete i rekao, ako budete kao ovo dijete i ako se ponizite kao dijete, carstvo Božije će biti na vama. Ova svečana povorka itekako je zaživjela u gradiškoj opštini.Gledajući danas ovu smotru možemo reči da su djeca na dobrom putu da stasaju u pravoslavne hrišćane.Mi očekujemo od njih da budu dobri ljudi čestiti pravoslavci jednog dana dobri roditelji i da na takav način proslavljamo Boga i doprinosimo dobru svoga naroda” rekao je Mirko Milisavić, arhijerejski namjesnik gradiški. On je naglasio da u toku Velike sedmice, od Velikog ponedjeljka pa do Vaskrsa, vjernici najviše treba da pokažu pripadnost Svetoj crkvi, pokazujući to umnoženjem posta i pričešća. U toku Velike sedmice u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci sveta liturgija služiće se svakog dana od 9.30 časova. Na Veliki petak carski časovi su u 9,a večernje bogosluženje počinje u 16 časova.Na dan Vaskrsa vjernici će moći pristupiti svetoj tajni pričešća u 5 časova i u 9.30 časova.

Lazareva subota, odnosno Vrbica, uvijek se slavi uoči Cvijeti, praznika ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, kojim se završava šesta nedjelja Vaskršnjeg posta.

Info+ kablovski kanal