Vremenska prognoza

utorak, 09 maj 2017 13:38

Dan pobjede nad fašizmom obilježen i u mjesnoj zajednici Nova Topola

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježja borcima Narodno - oslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora, 9. maj Dan pobjede nad fašizmom,  obilježen je i u mjesnoj zajednici Nova Topola.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen i u mjesnoj zajednici Nova Topola

Predstavnici mjesnog odbora OO SUBNOR-a ističu da se žrtve potkozarskog kraja ne smiju zaboraviti, te da se tradicija mora prenositi na mladje naraštaje.  

– Treba da mladi nauče istoriju kako se ne bi zaboravila, jer ako nećemo mi prenijeti nema ko drugi. Što se tiče Nove Topole ovdje je bilo dosta žrtava jer je bila naseljena, bilo je dosta stranaca i naroda svih nacija – kaže Dušan Slijepčević, predsjednik Mjesnog odbora SUBNOR-a.

Vijenci su položeni i na spomenik poginulim borcima Odbrambeno -otadžbinskog rata, te su zapaljene svijeće. Rade Majstorović, predsjednik Mjesne boračke organizacije ističe da je tokom Drugog svjetskog rata, potkozarski kraj dao najveći broj žrtava.

– Sve porodice iz Nove Topole i potkozarskog kraja izgubile su nekoga braneći ovu državu u Drugom svjetskom ratu, čak 50 posto stanovništva smo izgubili u tom periodu koji su protjerani u logore ili su pobijeni braneći ovu državu. I u proteklom otadžbinskom ratu takođe su nastradali ljudi iz ovog kraja – kaže Rade Majstorović, predsjednik Mjesne boračke organizacije.

Zamjenik načelnika opštine Gradiška, Ognjen Žmirić istakao je da se buduće generacije moraju s poštovanjem odnositi prema ovom značajnom datumu.

– Kao i svake godine na području opštine Gradiška obilježavamo ovaj dan. Polaganjem vijenaca odajemo poštovanje nastradalima. Naša i obaveza mlađih generacija je da odajemo poštu ljudima koji su svoje živote ugradili u temelje otažbine – kaže Žmirić. 

Povodom obilježavanja 9. maja,  Dana pobjede nad fašizmom, vijenci i cvijeće  položeni su i na spomen obilježja u Gornjim Podgradcima.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2800{/gallery}