Vremenska prognoza

sreda, 08 mart 2017 14:19

Dan žena u Gradišci: Žene zaslužuju pažnju tokom čitave godine

Širom svijeta danas se obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena koji je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.  Ovaj praznik obilježen je i u Gradišci.

Dan žena u Gradišci: Žene zaslužuju pažnju tokom čitave godine

Vidovdanska ulica obilovala je  štandovima sa cvijećem i drugim poklonima namjenjenim nježnijem polu.  Praznik koji je nekada slavio borbu za ženska prava, danas se uglavnom svodi na potrošačku groznicu, kojoj se najviše raduju trgovci.

–Ponuda je standardna kao i svake godine kao i cijene. Karanfil košta 1,50KM, ruža 3 a kombinovani buketi 5 maraka. Od saksijskog cvijeća jagorčevina košta 2, ciklama 6. Vrijeme nam je malo pokvarilo prodaju. Slabo ima mušterija, nešto se uspjelo pazariti ali nije kao što se očekivalo – kaže prodavac Aleksa Kljajić.

Srebrenka Petrović penzionerka iz Gradiške, koja u slobodno vrijeme ukrašava predmete dekupaž tehnikom, podsjetila je na važnost poštivanja  Dana žena. – To je dan kad su se žene počele boriti za svoja prava u svim oblastima i treba se obilježavati i poštovati – rekla je Srebrenka.

Gradiščanke kažu da se obraduju poklonima ali napominju da bi se se pažnja ženama trebala poklanjati tokom čitave godine.  – Trebalo bi se obilježavati svaki dan. Lijepo je vidjeti muškarce kako nose cvijeće. Nije sve u poklonu ali je bitna pažnja. – Žene trebaju da se poštuju svakodnevno a pogotovo na današnji dan. – To je dan kada treba i mi da budemo zapažene. – neki su od komentara naših sugrađana.

Muškarci koje smo danas zatekli u kupovini, sa puno ljubavi i pažnje birali su poklone za svoje dame. Gradiščanci za 8. mart damama najčešće daruju cvijeće, ali ne manjka ni onih koji ljepšoj polovini poklanjaju šminku, parfeme i druge kozmetičke proizvode. Složni su u jednom, da žene zaslužuju poštovanje tokom čitave godine.

– Na današnji dan žene su pažene i voljene. Smatram da bi trebali tokom cijele godine da poklanjamo pažnju ženama a ne samo danas – kažu naši sugrađani.

Dan žena  obilježava se u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. Inicijativu za ovaj praznik dala je njemačka feministkinja Klara Cetkin, a prvo obilježavanje dana žena je bilo 1911. godine u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Danskoj.

Datum 8. mart je 1917. godine prihvaćen kao Međunarodni dan žena. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koja je proglašena za Međunarodnu godinu žena i službeno počela obilježavati Međunarodni dan žena.

Dvije godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.
 

Info+ kablovski kanal