Vremenska prognoza

sreda, 21 februar 2018 10:11

Danas je Dan maternjeg jezika

Već 19 godina UNESCO slavi Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februara.

Danas je Dan maternjeg jezika

Cilj je promovisanje jezičke kulture i raznovrsnosti, podizanje svijesti o značaju maternjeg jezika kao duhovnog i kulturnog identiteta svakog naroda. Profesor srpskog jezika i književnosti Vesna Krunić kaže da je jezik je ono osnovno što čini čovjeka i narod, a njegovo očuvanje je najvažnija stvar na svijetu. „Jasno je da je škola ta koja treba najviše da propagira očuvanje maternjeg jezika, da djeca znaju svoj jezik, da ga pravilno govore,a ne kao što je u ovo novije vrijeme najbitnije da se govori neki strani jezik,a zaboravlja se svoj“ kaže Vesna Krunić, profesor srpskog jezika i književnosti.

Teško je u današnje vrijeme spriječiti upotrebu stranih riječi smatra profesorica Krunić, ali je svakako potrebno više čitati i na taj način raditi na očuvanju maternjeg jezika.“Šta škola čini po tom pitanju jasno je ako kažem da se u svakom školskom dnevniku maternji jezik nalazi na prvom mjestu.Na tom jeziku govorimo i učimo sve što nas okružuje. Dovoljno je gradiva u školama,a sve zavisi od samog pojedinca i od porodice. Mi pokušavamo da približimo učenicima jezik,a najlakše ćemo to učiniti ako djecu motivišemo da čitaju “ smatra Vesna Krunić, profesor srpskog jezika i književnosti.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, jer su protestvovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Info+ kablovski kanal