Vremenska prognoza

subota, 06 maj 2017 11:41

Danas je Đurđevdan- jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku vjeru.

Danas je Đurđevdan- jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba

Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre usjeve.Praznik Svetog Georgijaj obilježava se u svim hramovima srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba.

Slavni svetitelj rodio se u kući bogatih roditelja koji su bili pobožni hrišćani. Kad mu je otac postradao kao hrišćanin, majka se preselila u Palestinu, gde je dječak odrastao. Već u dvadesetoj godini dospio je do čina tribuna u službi cara Dioklecijana.U to vrijeme, car je započeo veliki progon hrišćana, a mladi Đorđe je stupio pred cara i odvažno rekao da je i on hrišćanin. Time je započelo njegovo stradanje za vjeru.Car razočaran time naređuje da se Sveti Georgije stavi na najstrašnije muke.

Već 313. godine nastupila je sloboda za hrišćanstvo koju je sproveo car Konstantin i zato se kaže da je Sveti velikomučenik Georgije i pobjedonosac.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2796{/gallery}