Vremenska prognoza

ponedeljak, 02 april 2018 15:02

Danas se obilježava Međunarodni dan knjige za djecu

Oko 50 knjiga za djecu Narodna biblioteka u Gradišci pokloniće područnim školskim bibliotekama. Na taj načine obilježiće drugi april Međunarodni dan knjige za djecu.

Danas se obilježava Međunarodni dan knjige za djecu

„Veći dio knjiga smo prikupili,a nešto ima iz našeg fonda. Odlučili smo se za te biblioteke, jer imaju manje ovakvih knjiga“ rekla je Snježana Miljković, direktor Narodne biblioteke Gradiška.
Dječije odjeljenje Narodne biblioteke dosta je posvećeno radu sa djecom, te ovu ustanovu mjesečno od dva do tri puta posjete učenici uglavnom osnovnih škola.  „Zaista nastojimo da ih zainteresujemo za knjigu i da ih motivišemo da dolaze. Godišnje imamo oko 500 članova od prve godine života pa do devetog razreda“ kaže Miljkovićeva.
Učlanjenje za predškolarce i učenike prvog razreda je besplatno. Od drugog do devetog razreda članarina se plaća u iznosu od 5 KM na godišnjem nivou.
Dječiji fond Narodne biblioteke Gradiška raspolaže sa oko 15 hiljada knjiga. Na policama biblioteke je raznovrsna literatura od slikovnica do domaćih i stranih knjiga, a nastoje da imaju i što više lektirnih naslova.
Međunarodni dan knjige za djecu u svijetu se obilježava od 1967. godine na dan kada je rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik, tvorac „Male sirene“, „Ružnog pačeta“ i brojnih drugih bajki bez kojih je odrastanje nemoguće zamisliti.

Info+ kablovski kanal