Vremenska prognoza

petak, 05 maj 2017 19:17

Danas se obilježava Svjetski dan babica

5. maj obilježava se kao Međunarodni dan babica.  Ovo zanimanje jedan je od najljepših, najodgovornijih i najhumanijih poziva.

Danas se obilježava Svjetski dan babica

 Već punih deset godina posao babice  obavlja i Nataša Dakić, zaposlena   na Odjelu porodilišta gradiške Bolnice.

– Za ovaj poziv sam se odlučila iz tog razloga jer smatram da je ovo jedno od najljepših zanimanja. Iako je stresno i odgovorno ono za mene predstavlja jedno od najplemenitijih poslova. Nakon poroda naš posao se nastavlja, savjetujemo porodilje o ishrani, njezi novorođenčeta i slično – kaže Nataša. 

Najsrećniji trenutak svake žene je kada postane majka, a tu sreću svakodnevno sa njima dijele i babice.  Nataša je tokom dugogodišnjeg rada, mnogim trudnicama pomogla,  da na svijet donesu  svoje novorođenče.

– Za nas je plač bebe najljepši zvuk. To je prvi znak da je beba u redu, onda smo sretni i mi i porodilja – priča Nataša.

Babice kao stručne medicinske sestre, predstavljaju sponu između pacijenta i doktora. One pomažu ginekolozima te je u svemu, napominje Nataša,  najbitiniji timski rad.

– Na porodu ne učestvuju samo babice. Glavnu ulogu ima ginekolog, potom sestre iz dječijeg boksa, koje se brinu o novorođenčetu i pedijatar koji na kraju pregleda bebu koja je došla na svijet. Povjerenje između babice i porodilje je dosta važno. Nama je najbitnije da porodilja sarađuje s nama na porodu, jer na taj način joj najviše možemo pomoći. Pri porodu se dešavaju momenti kada one imaju jake bolove i tu se porodilje uplaše ali mi smo tu da ih smirimo – kaže Nataša.

 Za žene koje se nalaze u fazi najvećeg bola ali istovremeno i najveće radosti, podrška babice je od izuzetnog značaja. One su tu da ohrabre, utješe i udijele korisne savjete oko dojenja i ostalih nedoumica. Ova profesija nosi i veliku odgovornost  te je za nju  potrebno  mnogo ljubavi i strpljenja. 

– Izuzetno je stresno jer su u pitanju dva života ali mi se trudimo da to uradimo na najbolji mogući način zbog bebe i porodilje – napominje Nataša.

Na Odjelu porodilišta gradiške Bolnice o trudnicama i porodiljama ukupno brine  5 ginekologa i 15 babica. Najveća nagrada im je,  kažu,  plač zdravog djeteta i zadovoljna porodilja.

Dodaju, da iako rade noću i za vrijeme praznika, na sve teškoće zaborave kada na rukama dočekaju „novi život“. 

Info+ kablovski kanal