Vremenska prognoza

petak, 07 april 2017 14:11

Danas su Blagovijesti

Srpska Pravoslavna crkva danas slavi praznik Blagovijesti u pomen na događaj kada je arhangel   Gavrilo javio Prečistoj Djevici Mariji da će roditi sina kojem će dati ime Isus.

Danas su Blagovijesti

– Anđeo dolazi Presvetoj Djevi, koja je bila zaokupljena čitanjem svetih spisa i knjiga. Kada ga je ugledala ona se uplašila. On joj govori „Ne boj se, javljam ti radosnu vijest. Začećeš i rodićeš sina i daćeš mu ime Emanuil“, što znači „S nama je Bog“.  Iznenađena, upitala je kako će to biti kada je ne znam za muža. Anđeo odgovara „Duh Sveti sići će na tebe i sila Svevišnjega osjenićete i ono što se rodi biće Sveto i nazvaće se Sin Božiji“. To se i uzima kao trenutak začeća Presvete Bogorodice od Duha Svetoga – kaže protonamjesnik Nenad Tomić. 

Blagovijesti spadaju u jedan od 12 najradosnijih hrišćanski praznika. Slave se uvijek 7. aprila. Smatra se da od Blagovijesti počinje obnova čovječanstva a riječima arhangela Gavrila „Raduj se Blagodatna, Gospod je s tobom“ otvara se istorija Novog zavjeta i počinje preobražaj. 

Po narodnom običaju na Blagovijesti se ustaje rano, pa čak i u ponoć pa barem i u praskozorje a dan je započinjao pjesmom  djevojačkom. Djevojke bi uoči ovog dana nakupile suvih grančica i drva, od kojih je razbuktavana velika vatra. Uz vatru se veselilo i muško i žensko, a ponegdje, uz mlade, i stariji. Bilo je uobičajeno da se vatra na ranilu ili bukari preskače. Vladalo je vjerovanje da će – ko preskoči ovu vatru biti zaštićen od ujeda zmije. Zbog vjerovanja da se na ovaj dan bude gmizavci iz zimskog sna, na Blagovijesti se nisu spominjale zmije.  

Vjerovalo se i da se na Blagovijesti žene ne češljaju, kao i da ne valja na taj dan praviti nove opanke. Dobro je na ovaj dan umiti se u rijeci ili potoku, a Blagovijesti naročito slave žene. One koje žele porod odlaze u crkve i manastire gdje su ikone posvećene Blagovestima i mole se Bogorodici. Od toga dana počinje sjetva jarih žita i tada se iznosi sjeme na sunce. Voćari smatraju Blagovijesti najsrećnijim i najboljim danom za kalemljenje voća, a vinogradari orezuju lozu.

Blagovijesti spadaju u red Bogorodičnih praznika, koji je u crkvenom kalendaru  označen crvenim slovom i nepokretan je.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2714{/gallery}