Vremenska prognoza

sreda, 25 jul 2018 13:22

Divlji zečevi pušteni u šest gradiških sela

Lovci iz Lovačkog udruženja „Lijevče“ iz Nove Topole pustili su u prirodu 60 divljih zečeva.

Divlji zečevi pušteni u šest gradiških sela

Na ovaj način žele da omasove brojno stanje ove divljači u nekoliko sela na području opštine Gradiška. Po 10 zečeva pustili su na šest lokacija, u Jurkovici, Miljevićima, Mašićima, Elezagićima, Trošeljima i Kočićevu.

„Dosta je popravljeno brojno stanje divljih zečeva, ali još nije na zadovoljavajućem nivou. Zato ovo radimo, jer samim unošenjem novih jedinki u prirodu poboljšavamo brojno stanje, dolazi do parenja zečeva sa ovih prostora sa novim zečevima, te tako dobijamo zdraviju populaciju zečije divljači“, istakao je Predrag Ljubičić, sekretar Lovačkog udruženja „Lijevče“ Nova Topola.

Nabavka 60 divljih zečeva Lovačko udruženje koštala je skoro 10 000 KM. Očekuju da će im resorno ministarstvo omogućiti povrat polovine uloženih sredstava.

„Sad isključivo plaćamo od članarine. U ovoj godini Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će, na inicijativu Lovačkog saveza, po prvi put dodjeliti podsticaje udruženjima, koja ispunjavaju uslove. Očekujemo povrat oko 5000 KM“, rekao je Ljubičić.

Lovci iz Nove Topole zečeve su nabavili od Stanka Bendarevića, iz Šamca, koji kaže da je jedini uzgajivač ove divljači na podurčju Bosne i Hercegovine. Bendarević ističe da puštanje divljih zečeva predstavlja domaćinski odnos prema prirodi, jer uspostavlja ravnotežu u životinjskom svijetu.

„Zečevi su stari oko 15 nedjelja. Oni su sposobni za samostalan život u prirodi, i mogu da se razmnožavaju u toku ove godine“, rekao je Bendarević.

Lovačko udruženje „Lijevče“ planira i naredne godine pustiti još oko 60 jedinki divljih zečeva u prirodu, kako bi se ova divljač i dalje razmnožavala.

Kada je u pitanju ostala divljač, lovci iz Nove Topole kažu da u Lijevču Polju najviše ima srndaća i fazanske divljači. Najmanje je poljske jarebice, koja je u fazi izumiranja na čitavom području Republike Srpske.

Info+ kablovski kanal