Vremenska prognoza

sreda, 04 oktobar 2017 11:21

Do kraja marta 2018. godine očekuje se završetak novog graničnog prelaza u Gradišci

Dinamikom izvođenja radova na izgradnji novog graničnog prelaza i carinskog terminala u Gradišci zadovoljni su direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula i načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Do kraja marta 2018. godine očekuje se završetak novog graničnog prelaza u Gradišci

Obilazeći ovo gradilište rečeno je da se radi o objektu koji će biti najbolji u ovom dijelu Evrope, jer ima sve one sadržaje koje treba da ima savremeni granični prelaz. Prostire se na površini od preko 110 hiljada kvadratnih metara. „Jedan je od dva BIP-a koji su određeni sporazumom između BiH i EU.Do kraja marta 2018. godine trebao bi biti završen novi carinski terminal i budući granični prelaz Gradiška” rekao je Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Izgradnja novog graničnog prelaza i Carinsnkg treminala ukupno će koštati oko 24 miliona KM. Završena je izgradnja prve faze koja je koštala blizu 9 miliona KM. U toku je izgradnja druge fazu koja je ujedno i završna i koštaće nešto više od 14 miliona KM. “Izgradnjom novog graničnog prelaza i carinskog terminala u Gradišci, postojeća carinska ispostava koja se nalazi u centru Gradiške, biće preseljena na novu lokaciju na trasi auto-puta Banjaluka-Gradiška.Carinska ispostava imaće sve inspekcijske službe i jedan od najsavremenijih objekata veterinarske inspekcije, gdje je predviđen karantin za živu stoku i ostali potrebni sadržaji” kaže Dubravko Rodić, šef Odsjeka za upravljanje i održavanje objekata Uprave graničnih prelaza UIO BiH.
Posmatrajući ovaj Granični prelaz načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić smatra da Gradiška ima veliku perspekitvu u svom privrednom i industrijskom razvoju.Ističe da prelaz ima višetruki značaj za građane ove lokalne zajednice i putnike koji prolaze. „Ovaj granični prelaz je značajan za građane Gradiške jer neće biti velikih gužvi u gradu, a i putnici će izbjeći zamorne gužve i čekanja na granici” rekao je Adžić . On je dodao da je opština Gradiška u blizini novog graničnog prelaza planirala izgradnju privredne zone “Liman”, koja će biti od interesa za Gradišku, ali i Republiku Srpsku i BiH.

Info+ kablovski kanal