Vremenska prognoza

petak, 20 april 2018 17:21

„Dobra praksa u upravljanju energijom sa regionalnog i državnih nivoa“

Drugog dana manifestacije „Energetski dani opštine Gradiška“ održana je stručna konferencija na kojoj su prezentovani primjeri dobre prakse u upravljanju energijom sa regionalnog i državnih nivoa.

„Dobra praksa u upravljanju energijom sa regionalnog i državnih nivoa“

Stručnjaci iz oblasti energetske efikasnosti iz Češke, Slovenije, BiH, RS lokalnim privrednicima govorili su o zakonskim obavezama, investicijama,  o smanjenu gubitaka kao i o koristima energetske efikasnosti. „Drago nam je što smo tu da prenesmo iskustva iz oblasti energetske efikasnosti,a najprije na model finansiranja projekata putem učešća širih narodnih masa odnosno putem energetskih zadruga“ kaže Nihad Harbaš, konsultant za energetske i klimatske promjene BiH.
Pojedini privrednici opštine Gradiška su otpad iskoristili u proizvodnom procesu. Tako su ostvarili velike uštede,a time su pokazali i koliko su ekološki osvešteni.
Osim stručne konferencije u okviru „Eenergetskih dana opštine Gradiška“ održana jei „Izložba čistih tehnologija i modernih energetskih rješenja“.Ova dvodnvena manifestacija u Gradišci se organizuje od 2014. godine. „Svake godine imamo za cilj da promoviše korist unapređenja energetske efikasnosti. Ove godine smo željeli da lokalne privrednike povežemo sa iskustvima i dosadašnjim radom drugih stručnjaka sa viših nivoa i da se dobiju informacije koje im mogu pomoći u razvijanju njihovih ličnih preduzeća“ kaže Sanela Babić, koordinator za upravljanje energijom i zaštitu životne sredine opštine Gradiška.
„Razvojna agencija opštine Gradiška u saradnji sa lokalnom upravom priprema niz projekata po pitanju energetske efikasnosti kako bi se obnovili objekti javnih  i obrazovnih ustanova, a kasnije i stambene jedinice, koji će vjerujem putem evropskih fondova biti stimulisani“ rekao je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Info+ kablovski kanal