Vremenska prognoza

četvrtak, 06 april 2017 09:20

Dodik : Nastaviti infrastrukturni i privredni razvoj Gradiške

Predsjednik RS Milorad Dodik, delegacija ministara u Vladi RS, i direktor  „Puteva RS“  posjetili  su  Gradišku gdje su sa načelnikom Zoranom Adzićem i njegovim saradnicima razgovarali  o aktuelnoj društveno – ekonomskoj situaciji u ovoj opštini. 

Dodik : Nastaviti infrastrukturni i privredni razvoj Gradiške

Načelnik Adžić je rekao da se govorilo  o reprogramu postojećih finansijskih obaveza, kako bi se stvorila mogućnost za nastavak infrastrukturne izgradnje, privrednog razvoja i stvaranja prostora za otvaranje novih radnih mjesta  na prostoru ove opštine.  

– Postigli smo dogovor da sa Ministarstvom finansija RS, kako da sagledamo mogućnosti kako bi ostvarili modalitet da pojedina kreditna zaduženja, kojima je opterećen Budžet gradiške opštine, pokušamo da reprogramiramo na duži vremenski period, sa manjom bankarskom kamatom. S druge strane, želimo da otvorimo novu kreditnu liniju kako bi mogli da investiramo u infrastrukturu, prije svega na prostoru Agroindustrijske zone Nova Topola. Već imamo desetak lokacija koje su kupili određeni privredni subjekti  sa prostora Gradiške i okruženja. Imamo interes za daljnje investiranje partnera iz inostranstva – kaže Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Predsjednik Milorad Dodik dao je punu podršku načelniku Adžiću u sanaciji i prevazilaženju trenutne situacije u kojoj se nalazi Gradiška nalazi.  

– Mi smo ovdje vidjeli agilnog načelnika sa upravom, koji želi da napadne sve probleme.  Želimo da damo odgovore kako bi se Gradiška istrgla iz četverogodišnjeg mrtvila. Prije toga, direktnim plasmanima i ulaganjima u Gradišku je uloženo preko 200 miliona KM za različite projekte. Ono što sada možemo da vidimo jeste ulaganje nekih 13 miliona za rješavanje problema od poplava.  U tom pogledu na ovoj opštini biće uloženo novih 4 miliona KM, za projekte koji su započeti ove godine – kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Dodik je napomenuo da se mora iznaći rješenje za izlazak  iz teške finansijske krize, koja ugrožava budžet ove  opštine.

– Najveći problem iz prošlosti je upravo aranžman koji je vezan za gradsku Toplanu gdje je obaveze iz prethodnog perioda preuzela opština da rješava a dospijeća sada idu. Tu su i neke obveznice koje ne opterećuju značajno, ali u smislu novih ulaganja mogu da predstavljaju problem – kaže Dodik.

Bilo je riječi i rekonstrukciji puta u Novoj Topli, te  nastavku gradnje  sporske dvorane, koja je od velikog interesa kako za sportiste tako za i gradjane lokalne zajednice.

– Moram reći, nažalost, da je Gradiška jedina opština u okruženju koja nema svoje sportske dvorane. Mi ćemo se truditi da do početka ljeta 2018. godine tu dvoranu privedemo namijeni – kaže Adžić. 

Predsjednik Dodik je naglasio da ga posebno raduje činjenica što se govorilo i o razvojnim aspektima, kao što su poslovne zone Liman i Nova Topola, koje predstavljaju način na koji bi se mogla reprezentovati opština Gradiška sa stanovišta privlačenja novih investitora.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2711{/gallery}