Vremenska prognoza

sreda, 25 oktobar 2017 13:43

Dva nova slučaja mišje groznice u Gradišci

Epidemija mišje groznice na području opštine Gradiška još uvijek je na snazi.

Dva nova slučaja mišje groznice u Gradišci

Oko 10. oktobra registrovana su još dva oboljela pacijenta. Ovoga puta riječ je o osobama koje stanuju u gradskom području, a mišjom groznicom zarazile su se tokom berbe voća na selu, kažu u Higijensko – epidemiološkoj službi Doma zdravlja Gradiška.

„Od proglašenja epidemije do danas imali smo 27 oboljelih pacijenata, uključujući i posljednja dva slučaja. U rizičnu skupinu spadaju izletnici i ljudi koji se bave poljoprivredom, rade u šumi ili voćnjacima, kao što je slučaj sa ovim pacijentima“, istakla je dr Slađana Tepavac, ljekar u Higijensko – epidemiološkoj službi Doma zdravlja Gradiška.

Po proglašenju epidemije, Higijensko – epidemiološka služba izvršila je vanrednu deratizaciju domaćinstava na području opštine, a u proteklih mjesec dana obavljena je i redovna sistematska deratizacija, ističe doktorica Tepavac. Dodaje, da su, s ciljem preventive, pacijentima podijeljene brošure s mjerama zaštite od mišje groznice.

Doktorica Tepavac podsjeća da inkubacija za ovu bolest traje od dvije do četiri sedmice. Kod zaraženih se javljaju simptomi povišene tjelesne temperature, glavobolje, bolova u stomaku i leđima, zamućenja vida, mučnine, povraćanja i kao najteža forma - zatajenje funkcije bubrega.

„Svi pacijenti se dobro osjećaju. Od tih 27, troje je imalo težu kliničku sliku, te su morali na dijalizu. Uglavnom, pacijenti se potpuno oporave nakon nekoliko sedmica ili mjeseci. Savjetujem ljudima da često peru ruke, nose zaštitne maske prilikom vanjskih poslova, dobro operu voće i povrće prije konzumacije i da se odazovu akciji deratizacije, ili da je sami obave“, naglasila je dr Tepavac.

U Higijensko – epidemiološkoj službi Doma zdravlja Gradiška u narednom periodu očekuju smirenje situacije po pitanju epidemije mišje groznice, obzirom da dolazi zima i niže temperature, kada će stanovništvo manje boraviti na otvorenom.

Info+ kablovski kanal