Vremenska prognoza

sreda, 25 oktobar 2017 13:26

Elliott iz Kolorada autostopom putuje svijetom

Prije više od dvije godine, Elliott Ottero iz Denvera, u Koloradu, odlučio je da krene na životno putovanje.

Elliott iz Kolorada autostopom putuje svijetom

Samo sa gitarom i torbom na leđima otpočeo je put oko svijeta. Prvo je obišao mnoga mjesta u SAD-u, a u Vašingtonu je pronašao štene, koje tada postaje njegov vjerni pratilac i najbolji prijatelj. Elliott i njegov pas, kojeg je nazvao Marko Polo, prije devet mjeseci kupili su kartu u jednom pravcu, prešli Atlantski okean i stigli u Evropu. Autostopom su obišli brojne gradove,  prvo u Španiji, a zatim i drugim evropskim državama, te naposlijetku stigli na Balkan. Ovaj 22-ogodišnji mladi arheolog posljednjih mjesec dana boravio je u Mostaru, koji ga je, kaže, oduševio. Zatim je prošao kroz Banjaluku i stigao u Gradišku, gdje je, uz kafu, odmarao jedan dan.

 „Ne znam do kada ću putovati. Kao što sam rekao, kupio sam kartu u jednom pravcu. Nemam ušteđevine, tako da zarađujem novac svirajući gitaru. Putovaću dok ne posjetim sve ono što želim“, priča Elliott.

Novcem, koji zaradi svirajući gitaru, Elliott kupuje hranu i piće. Kada je zarada dobra, prespava u hotelu, a, inače, i dane i noći provodi pod vedrim nebom. Kaže da je na svom putu upoznao mnoge dobre ljude, i da uglavnom nije imao loših iskustava.

 „Svi koje sam upoznao su divni, i svuda gdje sam bio bilo je prelijepo. Posebno u Evropi. Ovdje su države i gradovi ljepši nego kod nas u Americi. Čak i ovaj mali grad je estetski ljepši“, ističe Elliott.

Nakon što su prešli granični prelaz u Gradišci, Elliott i Marko Polo uputili su se prema Zagrebu, a odatle, ko zna, gdje ih put odvede, poručuje Elliot. 

Info+ kablovski kanal