Vremenska prognoza

utorak, 17 april 2018 14:41

Etički kodeks uskoro u osnovnim školama

Etički kodeks za radnike i učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj uskoro bi mogao da stupi na snagu.

Etički kodeks uskoro u osnovnim školama

Republički pedagoški zavod pripremio je prijedlog ovog Pravilnika koji propisuje pravila oblačenja i ponašanja učenika i radnika u školama.

Prema Etičkom kodeksu, osnovci u školu trebaju dolaziti uredni i čisti, a njihova odjeća ne smije sadržati obilježja i natpise koji podstiču na vjersku, polnu ili drugu netrepeljivost. Đaci se trebaju pristojno ponašati i izražavati, kako u verbalnoj, tako i u neverbalnoj komunikaciji.

„Neće biti dozvoljeno nošenje pirsinga, upadljive šminke, kao niti uske, kratke i izazovne odjeće. Zabranjena će biti upotreba telefona za vrijeme nastave, nošenje opasnih predmeta i slično“, naglasio je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Učenicima OŠ „Sveti Sava“ u Dubravama ova pravila su odavno poznata. Kažu da ih se svakodnevno pridržavaju.

„Ja u školu dolazim uredna i pristojno obučena. Znam da nije pristojno oblačiti kratko i prljavo“, kaže učenica Sukejna Lizalo.

„Učiteljica nas je upoznala sa pravilima ponašanja i oblačenja u školi. Znam da svi trebamo biti pristojni, ne smijemo galamiti i trebamo poštovati jedni druge“, rekla je učenica Aleksandra Vidović.

Najavljenim Etičkim kodeksom propisana su i prava i obaveze nastavnika i drugih radnika u školama, poručuju iz Republičkog pedagoškog zavoda.

„Radnici svoje međusobne odnose kao i odnose sa roditeljima trebaju zasnivati na uvažavanju i poštovanju. Takođe, i za njih je zabranjeno nošenje kratke i izazovne odjeće, farmerki, papuča i japanki, itd“, naveo je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

U školi „Sveti Sava“ u Dubravama upoznati su i sa ovim dijelom Etičkog kodeksa. Biliotekar Jovana Maletić kaže da se svi zaposleni pridržavaju kućnog reda ove ustanove, kojim su propisana pravila ponašanja i obačenja.

„Na neki način taj kodeks je i bespotreban, jer mi već svi znamo kako treba da se ponašamo u školi, kako se trebamo oblačiti, itd. Moje kolege i ja poštujemo pravila od prvog dana“, rekla je Maletićeva.

Slično mišljenje djeli i Rajna Soldat, direktor ove škole i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sa područja Gradiške.

„Etički kodeks je zamišljen kao nešto što će povećati vaspitnu funkciju škole, i to ja podržavam. Međutim, prevelika se prašina digla oko toga šta će se smijeti, a šta ne. Svi mi već znamo ta pravila“, istakla je Soldatova.

Kada dobije zeleno svjetlo u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, Etički kodeks za radnike i učenike osnovnih škola biće objavljen u Službenom glasniku RS. Njegova primjena tada će biti obavezna.

Info+ kablovski kanal