Vremenska prognoza

petak, 23 februar 2018 14:00

Galerija istorijskih ličnosti u Visokoj školi „Primus“

Visoku školu „Primus“ u Gradišci odnedavno krasi galerija istorijskih ličnosti koje su zadužile čovječanstvo.

Galerija istorijskih ličnosti u Visokoj školi „Primus“

Na zidovima ove škole nalaze se slike svjetskih velikana od Konfučija, Aristotela i Platona, Leonarda da Vinčija, , Nikole Tesle, Krleže, Meše Selimovića, Petra Kočića,  Skendera Kulenovića i drugih. Galerija svjetskih mislilaca, naučnika, književnika i drugih velikana sastoji se od 150 značajnih imena. „Za ovo smo se odlučili da bi našim studentima i građanima omogućili da se upoznaju sa ovim imenima. Sa umjetnikom Rajkom popovićem radili smo godinu dana na ovom projektu“ kaže Ranko Bakić, direktor Visoke škole „Primus“ Gradiška.

Posebno mjesto u Viskoj školi “Primus” zauzela su značajna imena, koja su svojim radom doprinijela razvoju ovoga kraja. Radi se o zavičajnoj galeriji koju čine 23 slike. „Od braće Čubrilović tu je i Lepa Radić, Stevan Dukić, Vaso Vidović kao i Ljubo Babić. Od sportskih ličnosti tu je Sombolac i niz drugih ličnosti kao što je Esad Pračić, čovjek koji je utemeljio gradišku Bolnicu“ rekao je Bakić.

U Viskoj školi vjeruju da će galerija svjetskih i domaćih velikana biti najveća postavka portreta u cijelom regionu.Svi koji žele da se na ovaj način upoznaju sa značajnim istorijskim ličnostima mogu posjetiti „Primus“ u Gradišci.

Info+ kablovski kanal