Vremenska prognoza

utorak, 20 februar 2018 14:28

Gdje Gradiščani mogu odložiti krupni, građevinski, elektronski ili otpad životinjskog porijekla?

Odgovore na ova pitanja dali su nam u Odsjeku komunalne policije opštine Gradiška, koji vrši nadzor nad nepropisnim odlaganjem otpada.

Gdje Gradiščani mogu odložiti krupni, građevinski, elektronski ili otpad životinjskog porijekla?

„Građevinski otpad se odlaže na propisanim lokacijama. Trenutno je to kod naselja Krošnja, na uglu Ulice Petra Mrkonjića i Ulice 16. krajiške brigade. Taj lokalitet je pod nadzorom. Postavljena je rampa, a ključ se nalazi u „Gradskoj čistoći“. Svi koji dovezu tu građevinski otpad dužni su da plate naknadu „Gradskoj čistoći“ „ , ističe Trivun Janjetović, komunalni policajac.

I krupnog otpada građani mogu da se riješe u saradnji sa „Gradskom čistoćom“, uz određenu novčanu naknadu.

„Cijene se kreću od 10 KM pa naviše, zavisno od količine i vrste otpada. Vrlo je malo savjesnih građana, nažalost. Moramo pojačati mjere nadzora, postaviti kamere i sankcionisati krivce“, naglasio je Željko Bilbija, direktor KP „Gradska čistoća“ Gradiška.

KP „Gradska čistoća“ u toku godine organizuje i besplatne akcije uklanjanja krupnog otpada, najčešće u okviru proljećnog uređenja grada. U ovom periodu Gradiščani mogu odložiti i elektronski otpad.

„Preduzeće „Koming“, u čijem sastavu posluje i „Green Tank“, u tom periodu postavlja kontejnere u gradu u koje građani mogu odložiti elektronski otpad. Takođe, tokom čitave godine Gradiščani otpad ove vrste mogu odvesti u sjedište preduzeća u Brestovčinu“, priča Trivun Janjetović, komunalni policajac.

Najveći problem predstavlja odlaganje otpada životinjskog porijekla. „Gradska ćistoća“ uklanja klaonički otpad, ali otpad iz domaćinstava često završava na neadekvatnim mjestima.

„Problem su nesavjesni pojedinci koji nakon svinjokolja bacaju otpad u prirodu, u blizini majdana i slično. To je najčešći slučaj u Lijevču Polju“, naglašava Janjetović.

Prema Zakonu o komunalnim djelatnostima, za nelegalno odlaganje smeća pravno lice platiće kaznu od 500 do 5000 KM,  odgovorno lice u pravnom licu od 50 do 500 maraka,  preduzetnik od 200 do 2000 maraka, a fizičko lice od 60 do 300 KM.

Takođe, fizičko lice platiće kaznu i za neadekvatno korišćenje komunalnih uređaja, i to od 100 do 1000 KM.

Iz Komunalne policije apeluju na građane da poštuju zakon i odlažu otpad na adekvatan način, te tako čuvaju životnu sredinu.

Info+ kablovski kanal