Vremenska prognoza

ponedeljak, 20 mart 2017 19:30

Građani Gradiške uživali u šetnji prvog dana proljeća

Danas je u 11 časova i 29 minuta, nastupilo proljeće. Istovremeno za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela je jesen.  Na dan proljećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, a ljetno računanje vremena počeće u  noći između subote i nedjelje, 25. i 26. marta. Početak proljeća, obilježilo je sunčano  i toplo vrijeme u Gradišci, sa dnevnom temperaturom do 21 stepen C.  

Građani Gradiške uživali u šetnji  prvog dana proljeća

Gadiščanci su prvi proljetni dan proveli u šetnji.

– Vrijeme je predivno, poslije duge zime jedva smo dočekali sunce. – Toplo vrijeme pogodno je za rad u voćnjaku i bašti a veselim se i sadnji cvijeća – kažu sugrađani.  

Dok se neki vesele toplijem vremenu i uživaju u proljećnom suncu,  ima i onih kojima nešto više temperature ne pogoduju. 

– Ne prijaju mi nikako ove temperature, osjećam se umorno. Sve je nekako naglo došlo – kaže jedan od naših sugrađana. 

Lijep dan mnogi su iskoristili i za opuštanje u baštama kafića, a suncu su obradovali  i najmlađi stanovnici naše opštine, igrajuci se u parku.

– Volim kad je lijepo vrijeme da mogu sa svojim drugaricama da dođem u park da se igramo i družimo – kaže Lorena.

Temperature preko 20 stepeni C, koje su danas preovladavale u većini gradova Srpske, nešto su  više u odnosu na dugogodišnji  prosijek, ističu meteorolozi.  Ljubitelje sunca obradovaće vijest da će se i u narednih nkeoliko dana zadržati stabilno vrijeme sa sunčanim intervalima i nadprosiječnim temperaturama.

– Vrijeme će i sutra biti sunčano i bez padavina. Jutarnja temperatura kretaće se oko 8 stepeni C, a maksimalna dnevna iznosiće 22 stepena. U srijedu nas očekuje prolazno naoblačenje sa vrlo slabom kišom, ali temperatura će biti slična kao i prethodnih dana. U petak, minimalna 5 stepeni, maksimalna 21 stepen.  Petak i subota oblačno ali bez padavina, temperature iste – kaže meteorolog Rajko Popović.  

Za vikend će  doći  do promjene vremena. Preovladavaće oblačno vrijeme sa kratkotrajnom kišom, koja će usloviti i osjetan pad temperature.

– Krajem sedmice očekuje nas kiša, koja će najjačeg intenziteta biti 29 . marta. Očekuje nas 3 do 4 litre kiše, preovladavaće  oblačno vrijeme ali ćese  temperatura kretati  od 16 do 18 stepeni C – kaže Popović.

Početak aprila obilježiće slično vrijeme. Količina padavina i temperatura biće  u granicama normale, kažu meteorolozi. Ističu, da ovakvo vrijeme pogoduje i aktivnostima u  poljoprivredi, jer ni mraza, prema dosadašnjim prognozama, još uvijek nema na vidiku.

Info+ kablovski kanal