Vremenska prognoza

četvrtak, 18 maj 2017 15:15

Gradiška vraćena u srednji vijek: Održan prvi Festival viteštva

U organizaciji Zavičajnog muzeja  u Gradišci je  održan prvi Festival viteštva koji je inače i prvi festival ovog tipa u RS.  

Gradiška vraćena u srednji vijek: Održan prvi Festival viteštva

U Gradskom parku defilovali su vitezovi, te je  održana je i borba u mačevanju i streličarstvu. Festivalom  viteštva, koji je organizovan povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. maja, Gradiška je na kratko vraćena u srednji vijek.

– Mi smo krajem februara imali izložbu „Doba viteštva“ koja je bila izuzetno posjećena. U toku dvije sedmice izložbu je posjetilo preko 3000 posjetilaca. To nam je bio znak da postoji brojna publika i interesovanje za sve ovo. Najvećim dijelom smo se time vodili prilikom organizacije – kaže  Bojan Vujinović, vršilac dužnosti direktora Zavičajnog muzeja Gradiška.

 Festival je organizovan  za učenike osnovnih škola, djecu PU „Lepa Radić“ i ostale posjetioce. Dio programa obuhvatio je malu školu heraldike, koja je djecu upoznala sa simbolima i grbovima iz srednjeg vijeka. Održana je škola mačevanja, kojom su predstavljeni osnovni potezi u mačevanju a učenici su uzeli učešće i u gađanju iz luka.

– Učestvovao sam u mačevanju. Mačevi su teški tako da nije bilo nimalo jednostavno. Svidjelo mi se jako što imamo priliku u Gradišci da pogledamo prave viteze – kaže učenik Đorđe Atelj.

Na festivalu su učestvovali članovi Udruženja  za očuvanje starih zanata i vještina „Beli orlovi“ iz Beograda, koji su publici u Gradišci pokazali idealne replike oklopa i oružja srednjovjekovnih ratnika.

– U Srbiji redovno imamo nekoliko velikih festivala koje održavamo na kojima nam dolaze gosti iz RS. Ranije smo dolazili u Derventu, bili smo u Novom Gradu a danas smo u Gradišci. Djeca su najbolja publika i sa njima je najljepše raditi jer upijaju sve što im se govori i sve što radite s njima – kaže Bojan Tasić, član Udruženja „Beli orlovi“ iz Beograda.

Kako bi se izradio viteški oklop, potrebno je i do tri mjeseca rada, jer se izrada vrši  dio po dio, kaže Tasić i dodaje da su predmeti izrađeni potpuno vjerodostojno. 

– Sve zavisi od detalja, ali prethodno je prije izrade oklopa  potrebno dosta izučavanja kako bi se sve istorijski precizno uradilo. Ništa nije izmišljeno i sve se uvijek radi na osnovu nekog nalaza – kaže Tasić. 

Udruženje vitezova ne bavi se samo borbama. Oni oživljavaju prošlost na različite načine a njihove članice naučiće vas  kako se predano prave kanije, torbe i ostali dodaci  potrebni svakom vitezu.

– Udruženje „Beli orlovi“ su prvi organizovali manifestacije ovakvog tipa i uvijek rado obilazimo ovakve događaje. Predstavljamo umjetnost srednjovijekovnu. Ženski dio ekipe bavi se izradom haljina, tašni i sve to bez nekih savremenih tkanina – kaže  Ivana Filipović, član Udruženja „Beli orlovi“.

Podršku prvom Festivalu viteštva u Gradišci, pružili su i članovi  Streličarskog kluba „Banjaluka“.

– Ja sam prvi srednjovjekovni streličar vitez u BiH. To sam postigao zahvaljujući viteškim borbama, boreći se sa lukom i strelom – kaže Ranko Bujić, iz Streličarskog kluba „Banjaluka“.

Namjera organizatora je da festival viteštva dobije

Info+ kablovski kanal