Vremenska prognoza

utorak, 28 februar 2017 19:36

Gradiški bibliotekari rade u neuslovnim prostorijama

Zaposlenici Narodne biblioteke u Gradišci rade u neuslovnim protorijama koje nisu adekvatne za smještaj bogatog knjižnog fonda, kažu u ovoj ustanovi.

Gradiški bibliotekari rade u neuslovnim prostorijama

Nakon  požara koji se dogodio u Domu kulture, u kome je bilo sjedište biblioteke, ova ustanova je dobila privremeni smještaj u zgradi Crvenog krsta, koja je stara preko 100 godina Najveći problem predstavlja im manjak prostora kao i dotrajalost, zbog čega se redovne aktivnosti obavljaju otežano.

–Što se tiče funkcionisanja i procesa rada mi to postižemo tako što prostor čitaonice koristimo i u druge svrhe. Tako je zajedno u prostoru namijenjenom za čitanje smješteno Prostorno i Zavičajno odjeljenje kao i odjeljenje za stručnu i stranu literaturu. Takođe, dvije bibliotekarke u tom istom prostoru obavljaju svoje svakodnevne radne zadatke – rekla je Snježana Miljković, vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke u Gradišci. Bitne radionice i manifestacije  u biblioteci za sada se sprovode u prostoriji namjenjenoj  za čitaonicu, napominje Miljkovićeva i dodaje da je skučen prostor,  koji nezadovoljava bibliotečke standarde,  problem i u  ostalim odjeljenjima.

– Dječije odjeljenje koje je smješteno zajedno sa Pozajmnim, trebalo bi da ima jednu veliku prostoriju sa radnim prostorom i malim stolovima. Mi to nemamo kao ni polica da izložimo svu dječiju literaturu – ističe Miljkovićeva. Na policama ovih odjeljenja smještene su brojne knjige, od čijeg tereta je došlo i do urušavanja poda. Stolarija na zgradi je oštećena i dotrajala a ništa bolja situacija nije ni sa depozitima, gdje se čuvaju manje tražene knjige.

– Prisutna je vlaga, prostor nije uslovan po propisima i po zakonu, da bi knjige imale potrebne uslove kako bi što duže trajale – dodaje. Neuslovan prostor u kome se nalazi gradiška biblioteka,  nije prepreka za ljubitelje pisane riječi da se tu okupljaju, ali se slažu da bi prostor namjenjen za čitaoce trebao da bude bolje uređen. – Uslovi bi trebali da budu bolji jer biblioteka je lična karta svakog grada – rekla je Ćamila Ćehajić iz  Gradiške.

Iako je u požaru izgubljen najveći dio fondova bibliotečke građe, vremenom je putem donacija i kupovine, sve nadoknađeno, tako da sada biblioteka raspolaže sa oko 70 000 naslova. Zavidan broj knjiga, nažalost, otežava posao, jer nema dovoljno prostora za njihovo skladištenje, a stalno pristižu i nova izdanja.  Puno bi značilo, kada bi se bar čitaonica izmjestila na drugo mjesto.

- Imamo zadatak kao ustanova a po tome i želju da nam prvenstveno što više studenata dolazi kako bi učili i spremali ispite u našoj čitaonici. Bili bi dobro kada bi se našlo rješenje da se čitaonica izmjesti u neki drugi prostor, koji bi bio u sklopu biblioteke, kako bi ona mogla imati svoju pravu funkciju – napominju predstavnici ove ustanove. Iako rade u neuslovnom prostoru, trud i rad gradiških bibliotekara preoznalo je  Društvo biblitekara RS.

– Ove godine će se održati skup bibliotekara u Višegradu, gdje se svake godine održava Skupština bibliotekara. Ovom prilikom nagrađuje se najbolja ustanova, bibliotekar i direktor biblioteke. Mi smo predloženi za najbolju biblioteku u ovoj godini, najviše iz tog razloga što postižemo zavidne rezultate u izuzetno teškim uslovima – napomenula je Miljkovićeva.

Čekajući smještaj u adekvatan prostor, bibliotekari vrijedno rade i na digitalizaciji bibliotečke građe  a nedavno je čitaocima omogućeno  iznajmljivanje pojedinih naslova i elektronskim putem. U zgradi Crvenog krsta, gradiška biblioteka je na privremenom smještaju već jedanaest godina. U planu je da se ova ustanova izmjesti u zgradu nekadašnje opštine, kojoj je potrebna obnova, što zbog nedostatka finansijskih sredstava, još uvijek nije moguće realizovati.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2604{/gallery}