Vremenska prognoza

četvrtak, 23 februar 2017 18:37

Gradiški odbornici podržali izmještanje zgrade Osnovnog suda

Prijedlog Odluke o pristupanju izmjeni dijela Urbanističkog projekta „Manjurevi – Stadion – Toplana“ našao se na dnevnom redu posljednjeg skupštinskog zasjedanja u Gradišci. „Cilj izmjene dijela Urbanističkog projekta je da se obezbijedi kvalitetna lokacija za objekat Osnovnog suda u Gradišci.

Gradiški odbornici podržali izmještanje zgrade Osnovnog suda

Postojeća lokacija je neodgovarajuća, jer se ne može obezbijediti adekvatan prilaz objektu suda, a i sam objekat  je nedovoljnog kapaciteta, te je potrebno njegovo proširenje. Međutim, proširenje objekta suda bi dovelo u pitanje funkcionisanje budućeg trga, jer je prostor prezagušen velikim brojem objekata. Iz ovih razloga, pristupilo se izmjeni predmetnog planskog akta, radi obezbjeđivanja adekvatne lokacije suda, na kojoj bi se izgradio objekat koji bi u potpunosti zadovoljio potrebe funkcionisanja ove institucije“, objašnjeno je u obrazloženju Odluke.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić pojasnio je odbornicima da je Visoki sudski i tužilački Savjet BiH, putem IPA fondova EU,  dobio sredstva za rekonstrukciju Osnovnih i Okružnih sudova na prostoru BiH, te da je ovo dobra prilika za gradišku opštinu.

„U razgovoru sa predstavnicima Ministarstva pravde RS postignut je dogovor da opština pokuša iznaći novu lokaciju za zgradu suda. Kada Gradiška postane grad u okviru tog objekta bi trebalo da bude smješteno i Tužilaštvo. Sadašnja lokacija suda nije uslovna, te je zato važno da ne izgubimo ova sredstva od IPA fondova. Rekli smo da opština Gradiška može pribaviti građevinsku dozvolu za novu lokaciju do 31. marta. Obaveza opštine bi bila da snosi troškove projektne dokumentacije, dok sva ostala sredstva idu navedenih donacija“, rekao je Adžić.

Planirano je, ističe načelnik Gradiške, da nova zgrada Osnovnog suda bude veća od sadašnje i da njena površina iznosi oko 1600 m2. Objekat bi se nalazio na lokaciji preko puta Profesionalne vatrogasne jedinice i Vodovoda u Gradišci, a planirana je i izgradnja parkinga za radnike i građane. Na ovaj način, ističe Adžić, opština bi na mjestu sadašnje zgrade Osnovnog suda, dobila mogućnost za izgradnju jednog modernog trga.

Plan izmještanja zgrade suda, dodaje, predstavljen je Ministarstvu pravde RS i predsjedniku Osnovnog suda u Gradišci, te se čeka saglasnost od nadležnih.

„Mislim da bi za Gradišku bilo najbolje da postignemo dogovor sa predstavnicima EU, da sačekaju 31. mart, kako bismo imali svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju nove zgrade suda. Nismo sigurni kako će sve završiti, ali ćemo istrajati u ovoj namjeri, jer je to u interesu naše opštine“, istakao je Adžić.

Prijedlog Odluke o pristupanju izmjeni dijela Urbanističkog projekta „Manjurevi – Stadion – Toplana“ dobio je potrebnu većinu odborničkih glasova na četvrtoj redovnoj sjednici SO Gradiška. Nacrt ove izmjene će se staviti na javni uvid u trajanju od 30 dana i u ovom periodu će se prikupljati prijedlozi, primjedbe i sugestije zainteresovanih lica. Ovom prilikom, usvojeni su i Prijedlog Odluke o prenosu prava svojine na neizgrađenom građevinskom zemljištu sa opštine na Ministarstvo pravde, te Prijedlog Odluke o zamjeni neizgrađenog građevinskog zemljišta, radi izgradnje zgrade Osnovnog suda u Gradišci.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2588{/gallery}