Vremenska prognoza

sreda, 10 maj 2017 13:47

Humanost prije svega: Darovao krv stoti put

Miodrag Cofa Živanović dobrovoljno je darovao krv jubilarni stoti put u Službi za transfuziju  krvi u Gradišci.  

Humanost prije svega:  Darovao krv stoti put

Živanović je 25 godina dobrovoljni davalac  i kako kaže nema namjeru prestati.

– Svaki jubilej mi je drag.  Ja se zdravstveno dobro osjećam, fizički sam spreman i planiram nastaviti sa davalaštvom, ukoliko me posluži zdravlje – kaže Cofa. 

Sa dobrovoljnim darivanjem dragocijene tečnosti  Miodrag je počeo od punoljetstva. Ovaj humani  čin  familijarna je tradicija porodice Živanović.

– Moj otac je davao krv, brat daje krv pa i ja. Prvi put krv sam dao sa 18 godina. S obzirom da je bilo ratno vrijeme, potražnja je bila povećana i tada sam počeo sa darivanjem. Zdravlje me poslužilo tako da sam od tada do danas redovno davao krv bez pauza – priča Miodrag.  

Za Živanovića dobrovoljno davalaštvo krvi je najhumaniji  čin. Kako kaže, nema ljepšeg osjećaja, nego znati da si nekome učinio dobro.

– Krv sam dao stoti put a osjećaj da ste bar jednom čovjeku pomogli ili spasili život mene čini presrećnim - napominje. 

Za humana djela ovog gradiščanca  zahvalni su i u gradiškoj transfuziji.

– Redovni davaoci nama stalno popunjavaju zalihe a davaoci poput Cofe nam mogu biti neka sigurnost. Čim prođu tri mjeseca on se redovno pojavi i mi računamo na taj priliv njegove krvne grupe, koja je A pozitivna. Koliko god su nam bitni redovni davaoci koji daju krv četiri puta godišnje ili nešto manje, što je preko 1,5 l krvi godišnje, to nije dovoljno jer naši pacijenti dolaze stalno. Zbog toga nam je bitno da imamo i mlade davaoce, odnosno davaoce različitih krvnih grupa – kaže prim.dr Marija Cvjetković, načelnik Službe za transfuziju krvi Gradiška. 

U znak priznanja za darovanu tečnost  stoti put, ispred Opštinske organizacije  Crvenog krsta, Miodragu Cofi Živanoviću dodijeljena i zahvalnica, koju su mu uručili predstavnici  gradiške transfuzije.  

– Ovo mi je druga zahvalnica. Prvu sam dobio za 75 put darivanja. Presrećan sam i ona će svakako naći mjesto u našem porodičnom domu – kaže Miodrag Cofa Živanović, Gradiška .

S obzirom na to da doza darovane tečnosti  iznosi 420 mililitara, ovaj humani čovjek do sada  je darovao preko 40 litara krvi.  Samo jedna doza, dovoljna je da bi se spasio ljudski  život.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2801{/gallery}