Vremenska prognoza

sreda, 02 avgust 2017 13:56

Ilindanske svečanosti u Turjaku

U gradiškom selu Turjak održane su 11. Ilindanske svečanosti, veče posvećeno izvornoj pjesmi.

Ilindanske svečanosti u Turjaku

Ova manifestacija svake godine okuplja brojne posjetioce. “To je jedna tradicija njegovanja igre I pjesme ovih krajeva” kaže Nenad Mirjanić, predsjednik MZ Turjak.

Izvornim pjesmama predstavile su se brojne grupe i duštva iz Novog Grada, Prijedora, Kozarske Dubice, Bronzanog Majdana, Banja Luke, Kostajnice i iz okolnih gradiških sela.

Pokrovitelj Ilindanskih svečanosti je Opština Gradiška. Načelnik Zoran Adžić smatra da ovakve manifestacije promovišu i čuvaju tradicije, izvorne pjesme i folklora. Osima što podržava ovakve događaje lokalna uprava nastoji da omogući što bolje uslove za život na selu. „Cilj nam je da infrastrukturnim ulaganjima zadržimo ljude,obnavljamo saobraćajnicu iz pravca Gradiške prema Turjaku i ovdje smo izvršili sanaciju određenih makadamskih puteva, a sredinom avgusta počećemo izgradnju od Turjaka u pravcu sela Kozara. Natojaćemo da otvorimo po meni naperspektivniji turistički sadržaj na ovom prostoru,a to je zaseok Subotići“ rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Na 11. Ilindanskim svečanostima zaigrali su i članovi društva Kolovit folklorne sekcije iz Turjaka.

Info+ kablovski kanal