Vremenska prognoza

ponedeljak, 27 mart 2017 08:40

Indijanci zasvirali na ulicama Gradiške

Ovih dana pažnju stanovnika u Gradišci privukli su ulični muzičari koji su stigli iz Ekvadora iz Južne Amerike.

Indijanci zasvirali na ulicama Gradiške

Svoje autentično kulturno naslijeđe predstavili su i u našoj opštini. Ovo nije prvi put da američki indijanci posjećuju naš grad. Sem Gradiške, ovi svirači često gostuju  i po drugim gradovima RS. Osim što žele da se njihova muzika, običaji i kultura vide i u drugim sredinama, kažu da im je ovo i prilika da se i ponešto i zaradi.

Građani Gradiške, zastaju pored njihovog štanda, gledaju i ponešto pazare. Kažu,  da vole da vide i da upoznaju kulturu drugih naroda.  

– Lijepo je vidjeti nešto drugačije u našem gradu, da upoznamo nove kulture. Ljudi kupuju njihove suvenire, lijepo je čuti muziku koju izvode, koja je opuštajuća. – Ovdje sam sa prijateljicama, fino je vidjeti promjenu u našem gradu. Svidja nam se – neki su od komentara naših sugrađana.

Na štandu sa suvenirima u ponudi su minđuše koje koštaju 3KM, a ista je i cijena originalnih indijanskih narukvica. 8 maraka koštaju CD-ovi  a u ponudi su i hvatači snova, koji prema indijanskim vjerovanjima  prizivaju lijepe snove.

Običaj je da se njima daruju novorođenčad i tek vjenčani parovi. Cijena ovih predmeta, koji su privukli  najviše pažnje kod naših sugrađana, kreće se od 10 do 15 KM.

Info+ kablovski kanal