Vremenska prognoza

sreda, 19 jul 2017 13:33

Iskusni lovci jednostavnije do oružja

Izmjene Zakona o oružju i municiji RS, koje su usvojene prije nekoliko mjeseci, donijele su, između ostalog, olakšice iskusnim lovcima prilikom nabavke oružja.

Iskusni lovci jednostavnije do oružja

Naime, lovci koji već posjeduju oružje, a žele da nabave novo iste vrste, odnedavno su oslobođeni obaveze dostavljanja ljekarskog uvjerenja, uvjerenja o nekažnjavanju i o položenoj obuci za rukovanje vatrenim oružjem.

„Članovi lovačkih udruženja sada treba da donesu samo potvrdu o članstvu i položenom lovačkom ispitu, kopiju oružnog lista i lične karte. To je velika povoljnost za lovce“, ističe Predrag Ljubičić, sekretar Lovačkog udruženja „Lijevče“ Nova Topola.

„Nabavka ljekarskog i drugih uvjerenja zahtjevala je dodatne materijalne troškove i vrijeme, što je bila otežavajuća okolnost za lovce“, naglašava Đoko Sladojević, predsjednik Skupštine Lovačkog udruženja „Lijevče“ Nova Topola.

Olakšice se ne odnose na mlade lovce i na one koji određenu vrstu oružja nabavljaju po prvi put. Inače, zainteresovanost za lovstvo solidna je na području Gradiške, ističu naši sagovornici. Međutim, zbog dosta dugog puta do statusa lovca, obimne dokumentacije i visokih troškova, i pored dobre volje mnogi odustaju u svojoj namjeri.

„Lovačka udruženja u RS svojim aktima propisala su način pridruživanja novih članova. Zainteresovani prvo moraju proći pripravnički staž, a zatim položiti lovački ispit, čime stiču pravo da započnu proceduru nabavke oružja. Sva potrebna dokumentacija zahtjeva značajna sredstva“, kaže Sladojević.

„Skoro 1000 KM potrebno je za sve procedure. Mladi ljudi uglavnom nisu u mogućnosti da izdvoje toliki novac, te se za lovstvo odlučuju većinom oni koji imaju nasljedno oružje u porodici“, rekao je Ljubičić.

Lovačko udruženje „Lijevče“ iz Nove Topole broji blizu 300 članova,  od čega su je 275 aktivno. Ostali su zaslužni lovci, starosne dobi preko 70 godina, i sa više od 40 godina lovačkog staža. Mladih lovaca i žena u lovstvu, nažalost, sve je manje, ističu u ovom udruženju.

Info+ kablovski kanal