Vremenska prognoza

utorak, 24 april 2018 15:38

„Ispisana slova o stradanju na Kozari”

Povodom obilježavanja Dana opštine, Narodna biblioteka Gradiška je u Kulturnom centru upriličila izložbu knjiga i veče sjećanja pod nazivom “Ispisana slova o stradanju na Kozari”. 

„Ispisana slova o stradanju na Kozari”

Iz zbirke Zavičajnog odjeljenja izloženo je oko 110 knjiga. “Sve govore o stradanju, što se tiče autora uglavnom su to zavičajni pisci” rekla je Snježana Miljković, direktor Narodne biblioteke Gradiška, koja je pozvala građane da više čitaju ove knjige.
Apel je uputio i profesor Duško Pevulja koji je rekao da se ovoj temi ne posvećuje dovoljno pažnje. Na izložbi “Ispisana slova o stradanju na Kozari”  govorio o fenomenu zaborava koji je, smatra on,  postao jedan vid našeg nacionalnog mentaliteta.
Profesorica Radana Stanišljević kaže da je značajno  što se baš u ovim trenucima organizuje izložba,  da se ljudima pokaže da osim sadašnjosti ovaj grad i prostor Kozare imaju svoju prošlost koja je slavna i jedinstvena.
Osim knjiga na izložbi se mogla vidjeti i fotografija Milice Tepić, poznata i kao majka Knežopoljka. Fotografiju, koja predstavlja simbol stradanja u Drugom svjetskom ratu naroda Kozare i Potkozarja, sa ponosom su posmatrali potomci. “Na fotografiji je moja baba Milica, a sa njom su moja majka i moj ujak” kaže Gordana Babić.
Ovu izložbu nastupom je upotpunio Boro Kapetanović govoreći poemu “Jasenovac”.
Izložbom knjiga pod nazivom “Ispisana slova o stradanju na Kozari” Narodna biblioteka Gradiška obilježila je Međunarodni dan knjige. Takođe su u ovoj ustanovi rekli da je 24. aprila u Biblioteci besplatno učlanjenje.

Info+ kablovski kanal