Vremenska prognoza

sreda, 13 decembar 2017 14:09

Iz Poreske uprave RS podsjećaju na obavezu izdavanja fiskalnih računa

Poreska uprava RS još jednom je pokrenula kampanju „Korak preduzmi, račun uzmi“.

Iz Poreske uprave RS podsjećaju na obavezu izdavanja fiskalnih računa

Cilj je podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer na taj način daju doprinos u borbi protiv sive ekonomije i pomažu jačanje ekonomske snage RS.

„Pored preventivnog djelovanja kroz medijsku kampanju, biće pojačan i rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, koji će u narednom periodu kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze, sa ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge. Naime, inspektori Poreske uprave RS će u narednom periodu ove pojačane kontrole vršiti svakog radnog dana, ali i u dane vikenda, i to u smjenama, pa ovom prilikom pozivam poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti i sebe ne dovedu u situaciju da pred i za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika budu privremeno zatvoreni na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnog računa. Pored toga, želim da obavijestim poreske obveznike i da će predmet kontrola u narednom periodu biti i prihodi ostvareni od prodaje ulaznica i rezervacija za organizovani doček Nove godine, čije je prijavljivanje svakako zakonska obaveza poreskih obveznika koji se time bave“, istakao je Boro Spasojević, načelnik PJ Poreske uprave Gradiška.

Spasojević podsjeća da bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu, niti da dobije povrat novca. Odnosno, fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet, čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje, i drugo.

„Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga. Apelujemo na poreske obveznike da se pridržavaju zakona i izdaju fiskalne račune“, rekao je Spasojević.

Kontrolu poreskih obveznika na području Gradiške vrši inspekcija Poreske uprave Područnog centra u Banjaluci. Za neizdavanje fiskalnih računa, prema Zakonu o fiskalnim kasama RS, pravno lice biće kažnjeno novčanom kaznom od 2000 do 15 000 KM. Odgovorno lice u pravnom licu za ovaj prekršaj platiće od 500 do 3000, a preduzetnik od 500 do 1500 maraka. Kupac koji ne uzme i ne sačuva fiskalni račun u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta i ne pokaže ga ovlašenom licu tržišne inspekcije, koji obavlja poslove kontrole, prema Zakonu, će biti kažnjen sa 50 KM.

Info+ kablovski kanal