Vremenska prognoza

subota, 25 februar 2017 13:37

Izabrano novo rukovodstvo Udruženja pčelara “Amorfa” u Gradišci

Na izbornoj skupštini Udruženja pčelara „Amorfa“ iz Gradiške, na mjesto dosadašnjeg predsjednika Slavka Vidovića, izabran je Dražen Čekić.

Izabrano novo rukovodstvo Udruženja pčelara “Amorfa” u Gradišci

Za novog predsjednika Skupštine imenovan je Milenko Gagić, funkciju sekretara obavaljaće Siniša Maletić a izabrani su i novi članovi Upravnog odbora.
Osim toga na dnevnom redu našao se izvještaj o radu kao I finansijski izvještaj te plan rada za idući period. „Moramo bolesti pčela držati pod kontrolom, kao i da vršimo stručno osposobljavanje članstva, jer nauka bez prakse ne može“ kaže Slavko Vidović, dosadašnji predsjednik Udruženja pčelara „Amorfa“ Gradiška.
Pčelari su se na ovoj redovnoj Skupštini osvrnuli na prošlu godinu koja je za pčelarstvo bila veoma nepovoljna. Mnoga društva pretrpjela su velike gubitke.
Nakon izborne Skupštine Udruženja „Amorfa“, organizovano je stručno savjetovanje o tehnologiji pčelarenja na kome je mr Goran Mirjanić govorio o uzrocima i posljedicama globalnog nestajanja pčela. „Mnogo je uzorka koji su doveli do smrtnosti pčela, jednog  od njih trebamo tražiti u štetočini „Varroa destructor“, koja je napravila veliku štetu u košnicama i umanjila je broj pčela u košnici. ”Za one pčelari koji nisu imala gubitaka, u ovom period trebaju prihraniti pčelinja društva, utopliti, očistiti pod I pripremiti ih za cvjetanje medonsnih biljaka,voća što će doprinijeti razvoju pčelinjih društava” rekao je Mirjanić. On je poručio da se dobrom pčelarskom praksom,liječenjem pčelinjih zajednica i suzbijanjem bolesti,edukacijom i monitoringom, može učiniti mnogo da se poboljša stanje u ovoj oblasti.

Info+ kablovski kanal