Vremenska prognoza

sreda, 08 mart 2017 13:58

Izlile se lokalne rijeke u Gradišci

Usljed višednevnog kišnog vremena, na području opštine Gradiška došlo je do izlijevanja nekoliko lokalnih rijeka. U selu Vrbaška rijeka Ljutava potopila je više poljoprivrednih površina, a mještani kažu da stambeni objekti nisu ugroženi.

Izlile se lokalne rijeke u Gradišci

„Rijeka Ljutava nam pravi dosta problema. Čim padne jača kiša dođe do poplave, tako je i zimi i ljeti. Trebalo bi pročistiti korito rijeke, ali uglavnom nema zainteresovanih za taj posao“, žali se Ratko Šinik, iz Vrbaške.

Rijeka Lubina izlila se na više mjesta u gradiškim selima Dragelji i Grbavci. U Civilnoj zaštiti opštine Gradiška kažu da su, usljed obilnih padavina, u prethodnim danima u Grbavcima zaplavljena dva gospodarska objekta i dvorište. Voda se izlila i na kolovoz, te je saobraćaj na dionici puta između Grbavaca i Dragelja jedno vrijeme bio zaustavljen, ističe Slobodan Knežević, koordinator za Civilnu zaštitu opštine Gradiška. Stanje je bilo kritično i u MZ Mašići, gdje je postojala mogućnost poplave zbog oštećenog kanala rijeke Borna, i porasta vodostaja. Knežević naglašava da je sada stanje na području opštine normalizovano i da se rijeke povlače u svoja korita. Dodaje da pripradnici Civilne zaštite aktivno prate vodostaje rijeka.

„Vršimo stalni monitorning terena, kako bi znali koje su kritične tačke i gdje bi moglo doći do poplave. Imamo i dovoljne količine pijeska za izgradnju nasipa“, rekao je Knežević.

Knežević je napomenuo da se problem poplava svake godine javlja uglavnom na istim područjima.

„Stanovništvo ne vodi računa o održavanju jaraka oko svojih imanja. Zbog toga lako dođe do poplava na istom mjestu“, kazao je Knežević.

U Civilnoj zaštiti opštine Gradiška kažu da se u narednim danima očekuje potpuno povlačenje lokalnih riječica i potoka, jer bi se i, prema najavama meteorologa, vrijeme trebalo proljepšati.

Kada je u pitanju rijeka Sava, njen vodostaj postepeno raste. Ovoga jutra na mjernom mjestu u Gradišci iznosio je 572 cm, ističu u Civilnoj zaštiti. Dodaju da za sada nema opasnosti od poplava, te da bi se Sava mogla izliti prvenstveno u nebranjenim područjima u Gradišci.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2624{/gallery}