Vremenska prognoza

petak, 24 februar 2017 13:42

Izvjestan nastavak izgradnje sportske dvorane u Gradišci

„Sportska dvorana potrebna je Gradišci“, saglasni su građani ove opštine.

Izvjestan nastavak izgradnje sportske dvorane u Gradišci

Veliki je broj dvoranskih sportova, a gradiški sportisti, zbog nedostatka dvorane, primorani su trenirati u školskim salama, dok utakmice igraju uglavnom u sportskim dvoranama drugih opština. Gradiščani se nadaju da će se problem oko izgradnje dvorane što prije riješiti, jer bi to doprinijelo razvoju sporta i promociji zdravog života na području opštine.

„Dvorana je potrebna najviše mladima, da imaju gdje kvalitetno da provedu vrijeme. Svakako da bi i starija populacija voljela pogledati neku utakmicu u gradiškoj dvorani“, kažu građani.

O nastavku izgradnje sportske dvorane u Gradišci raspravljalo se na posljednjem zasjedanju lokalnog parlamenta. Većinom odborničkih glasova usvojena je Informacija o provedenim radnjama vezano za izgradnju objekta sportsko – poslovnog centra „Servitium“ u Gradišci i stvaranju uslova za nastavak izgradnje.

 „Ugovorom o izgradnji Sportsko – poslovnog centra „Servitium“,  iz 2009. godine, ugovorena je izgradnja putem zajedničkog ulaganja, koji se sastojao iz dva dijela: sportske dvorane sa pratećim sadržajima i poslovnog dijela objekta, koji bi bio u vlasništvu izvođača radova - „Niskogradnje“ iz Laktaša. Nakon javne rasprave, u kojoj su učestvovali predstavnici sportskih, kulturnih i drugih organizacija iz Gradiške, došlo se do zaključka da se usvoji novo idejno rješenje za objekat dvorane, koje će zadovoljiti pravila međunarodnih takmičenja. Tim rješenjem planirana površina objekta povećana je za dodatnih 3500 m2.“, istaknuto je u dokumentu.

Načelnik opštine Zoran Adžić podsjetio je da je u junu 2012. godine SO Gradiška prihvatila Informaciju o realizaciji projekta sportske dvorane i ovlastila načelnika Opštine da, po obezbjeđenju dodatnih sredstava, sa privatnim partnerom provede naknadnu proceduru i zaključi novi ugovor o izgradnji preostale faze objekta sportske dvorane, sa pratećim sadržajima. Međutim, radovi su, naglašava Adžić, obustavljeni u novembru 2012. U februaru naredne godine, dodaje, SO usvojila je Informaciju kojom se nalaže JP SC  ''Sertvitium'' da pokrene postupak raskidanja ugovora sa izvođačem radova u roku od 30 dana, te da se angažuje nezavisna stručna institucija i izvrši revizija dosadašnjih građevinskih radova i ulaganja opštine Gradiška.

„Radovi su zaustavljeni, umjesto da se nastave, jer je opština Gradiška jedina u regionu koja nema sportsku dvoranu. Imamo veliki broj sportskih klubova dvoranskog tipa, zbog čega je dvorana neophodna. Poslije navedene odluke SO, izvođač je zatražio izmirenje duga u iznosu od 709 524, 40 KM“, rekao je načelnik Gradiške.

Zbog nemogućnosti dogovora, „Niskogradnja“ je pokrenula tužbu radi naplate duga. Uslijedila je protivtužba „Servitiuma“ da je ugovor o izgradnji dvorane ništavan, priča Adžić. Naredne godine izvođač je predložio nagodbu koja podrazumijeva povlačenje sudskih tužbi, te je po tom osnovu zaključen sporazum o daljnjoj realizaciji ugovora o izgradnji. Međutim, napominje prvi čovjek Gradiške, nakon što ni taj sporazum nije ispoštovan, preduzeće „Niskogradnja“ ponovo je pokrenulo sudski proces. Nakon nedavnih razgovora koje je vodio sa izvođačem radova, ističe,  došlo se do zaključa da je najbolje rješenje sudsko poravnanje.

„Kako god da okrenemo, ovaj sudski proces vjerovatno će trajati nekoliko godina, a ko god da izgubi na kraju će se žaliti. Došli smo u nezavidnu poziciju, ali u razgovorima sa „Niskogradnjom“ uvidjeli smo mogućnost postizanja sudskog poravnanja, kako bismo izašli iz ovog spora. Ovo je za sada najbolje riješenje, jer zbog sudskog spora ne možemo ni  obezbijediti sredstva za nastavak izgradnje dvorane“, kazao je Adžić.

Potrebnom većinom odborničkih glasova, pored Informacije o dosadašnjim aktivnostima Sportsko – poslovnog centra „Servitium“ Gradiška, sa prijedlogom mjera za završetak gradnje objekta, usvojen je i Zaključak kojim se ovlašćuje načelnik opštine da sa ''Niskogradnjom'', kao ugovornom stranom, otvori postupak sudskog poravnanja i da o postignutim uslovima mogućeg poravnanja informiše Skupštinu. Načelnik se obavezuje i da zatraži saglasnost Skupštine na predložene uslove sudskog poravnanja, uz prethodne konsultacije sa Pravobranilaštvom RS, kao zakonskim zastupnikom Opštine u predmetnom sudskom postupku.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2590{/gallery}