Vremenska prognoza

utorak, 08 avgust 2017 15:13

Junaštvo srpskih boraca na Bokovima ne smije biti zaboravljeno

Prije 25 godina 16 srpskih boraca izgubilo je živote na Bokovima u Bok Jankovcu, braneći otadžbinu od agresije hrvatske vojske.

Junaštvo srpskih boraca na Bokovima ne smije biti zaboravljeno

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen - obilježje u ovoj mjesnoj zajednici odana je počast poginulim borcima.

Tog, 8. avgusta, 1992. godine, u ranim jutarnjim časovima pripadnici jedinice Hrvatske vojske „Berbir bojna“, prešavši rijeku Savu, napali su srpske odbrambene snage. Gradiška je odbranjena, a u krvavom okršaju 16 mladih junaka je nastradalo. Među njima i Branko Golić, čija se majka Mira sa tugom prisjeća kobnog dana.

„Bio je najmlađi među njima, imao je samo 19 godina. Došao je kući na odmor i poginuo pred našim očima“, priča Mira.

Obilježavanje 25. godišnjice stradanja srpskih boraca na Bokovima organizovali su Mjesna boračka organizacija Bok Jankovac, opštinska Boračka organizacija i opština Gradiška.

„Junaštvo ovih boraca je veliko, oni su odbranili Gradišku i RS. Veoma je važno da ih pamtimo i u narednim godinama, i odajemo im poštu na ovakvim skupovima“, ističe Zoran Trnjanin, predsjednik Mjesne boračke organizacije Bok Jankovac.

„Srpski borci spasili su svoju otadžbinu od daljeg prodora neprijateljske vojske. Da nije bilo njih, pitanje je kako bi rat dalje tekao“, naglasio je  Zoran Lazić, predsjednik Boračke organizacije opštine Gradiška.

 „Svake godine moramo doći na ovo mjesto i pokloniti se poginulim borcima, te veću pažnju posvetiti njihovim porodicama. Mnogi od nas nisu ni svjesni žrtve ovih junaka, koji su dali živote za našu slobodu“, rekao je Ognjen Žmirić, zamjenik načelnika opštine Gradiška.

Godišnjica stradanja na Bokovima ima, ne samo opštinski, već i veliki republički značaj, naglasili su izaslanik predsjednika RS Miladin Dragičević i potpredsjednik NS RS Nenad Stevandić, prisustvujući skupu u Bok Jankovcu.

„Smatram da trebamo još više pažnje posvetiti obilježavanju ovog datuma i raditi na daljem razvoju RS, za koju su se borili naši borci“, istakao je Stevandić.

„Sa herojstvom ovih boraca i odbranom Gradiške treba da budu upoznate šire narodne mase. Predložiću da se ovaj datum obilježava i na republičkom nivou“, rekao je Dragičević.

Skupu povodom obilježavanja 25 godina od stradanja srpskih boraca na Bokovima, pored  porodica poginulih boraca, prisustvovali su i drugi predstavnici lokalne vlasti u Gradišci, poslanici u NS RS, predstavnici udruženja i organizacija proisteklih iz proteklog i Narodno - oslobodilačkog rata, te drugi građani.

Prema tradiciji, ovom prilikom, počast je odana i žrtvama ustaškog terora iz Drugog svjetskog rata.

Info+ kablovski kanal