Vremenska prognoza

subota, 25 februar 2017 14:01

Kolekcinari u Gradišci izložili stare markice, oružje, ordenje i druge eksponate

U Gradišci je održan deseti sajam kolekcionarstva i antikviteta „Denarius 2017“. 

Kolekcinari  u Gradišci izložili stare markice, oružje, ordenje i druge eksponate

Sajam međunarodnog karaktera i ovaj put okupio je brojne ljubitelje kolekcionarstva.  Predsjednik gradiškog Udruženja „Denarius“ izrazio je zadovoljstvo zainteresovanošću javnosti za ovu tematiku.

– Ovaj sajam postao je tradicija. Drago nam je što su naši prijatelji kolekcionari stigli sa svih strana i uvijek se rado odazovu. Imamo izlagače iz Hrvatske. Tu su i gosti iz Mostara, Travnika, Banjaluke, Prijedora, Dervente – kaže Alen Mešić, predsjednik Udruženja „Denarius“.

Stari novac, poštanske marke, oružje, ordenje, narodna nošnja i satovi samo su neki od predmeta koji su se mogli ragledati i kupiti.  Pantelija Grandić iz Nove Topole na sajmu je izložio poštanske markice od 1950. godine. Filatelijom se bavi još od davne 1971. godine kada je radio u Njemačkoj.

–Materijal nabavljam u Njemačkoj. Skupljam njemačke markice pošto sam tamo živio i radio. Posjedujem čitave kolekcije – kaže Pantelija.

 Stari kolekcionar Travnjak Derviš iz Mostara na sajmu  izložio je predmete iz različitih vremenskih perioda. Oružje i stare crkvene knjige su najbrojniji su na njegovom štandu. Kaže,  da u Gradišku odavno , gdje je stekao brojne prijatelje.

–Ovdje nešto prodam a nešto zamjenim. Najviše se upoznajemo i družimo. Sad mi trebamo praviti sajam u mostaru pa će oni dolaziti kod nas. Pravićemo sajam i u Sarajevu. Razmjenjujemo mišljenja i iskustva – kaže Travnjak Derviš.

Udruženje kolekcionarstva i antikviteta „Denarius“ jedino je registorvano udruženje na prostoru BiH. Za sada okuplja oko 80 članova, s tim da se broj  kolekcionara iz godine u godinu stalno povećava, istakli su u ovom udruženju.  

Info+ kablovski kanal
{gallery}2595{/gallery}