Vremenska prognoza

četvrtak, 29 jun 2017 14:38

Krajem iduće godine moguć početak gradnje novog mosta na Savi

U Gradišci je održan sastanak predstavnika Ministarstva saobraćaja i veza RS, i ministarstva komunikacija i transporta BiH sa delegacijom Republike Hrvatske.

Krajem iduće godine moguć početak gradnje novog mosta na Savi

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić izrazio je zadovoljstvo sastankom na kome je potvrđeno da su i hrvatska i srpska strana aktivno radile na ispunjavanju obaveza iz projekta, koje su dogovorene na proteklom sastanku u Zagrebu.

„Republika Srpska je dobila ekološku dozvolu, a dala je i saglasnost za građevinsku dozvolu. Imamo uvjeravanja od Hrvatske da bi građevinsku dozvolu trebalo da dobiju do proljeća. Dogovorili smo formiranje nove radne grupe koja bi radila na izradi tenderske dokumentacije, tako bi mogli raspisati tender, čim Hrvatska dobije građevinsku dozvolu“, istakao je Trninić.

Trninić je naglasio da je BiH obezbijedila svoj dio sredstava za izgradnju mosta na Savi, uključujući i grant sredstva u visini od 6,8 miliona evra odobrena od strane Evropske komisije.

Tomislav Mihotić, sekretar Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske podsjeća da je ukupna vrijednost projekta procijenjena na 64 miliona evra, te da Hrvatska treba obezbijediti 40 milona evra za priključnu cestu.

Mihotić ističe da je u toku donošenje relevantnih odluka kada je u pitanju finansiranje projekta od strane ove Republike.

„85% sredstva ćemo najvjerovatnije obezbijediti kroz Operativni program konkurentnosti i kohezija, tj. sredstvima Evropskih fondova, a ostatak iz kredita IBA. U svakom slučaju, hrvatska Vlada želi da se projekat što prije realizuje, te smo ga stavili među četiri najprioritetnija projekta“, rekao je Mihotić.

Sekretar Ministarstva komunikacija i transporta BiH Igor Pejić pozdravio je nastavak realizacije projekta i naglasio da će na idućem sastanku, zakazanom za 12. jul, tehnička radna grupa pripremiti potrebnu dokumentaciju za raspisivanje tendera.

„Pripremićemo svu dokumentaciju, kako bismo do kraja ove, ili početkom naredne godine imali pripremljen tender i mogli početi sa uvođenjem izvođača u radove“, naveo je Pejić.

Prisustvujući sastanku, zamjenik načelnika Gradiške Ognjen Žmirić naveo je da je gradnja novog mosta na Savi izuzetno važna za ovu lokalnu zajednicu, te da opština Gradiška kroz ovaj projekat planira ostvariti i neke od vlastitih interesa.

„Imamo u planu izgradnju poslovne zone, koja će se nalaziti na samoj granici i prostiraće se na površini od oko 370 hektara. Paralelno sa izgradnjom mosta razvijaće se i ta zona“, istakao je Žmirić.

Izgradnjom novog mosta na rijeci Savi kod Gradiške doći će i do izmještanja carinskog terminala, koji se sada nalazi u blizini centra ove opštine, čime će se smanjiti gužve i saobraćajni kolaps, koji već godinama muči stanovnike Gradiške, poručeno je sastanka.

Info+ kablovski kanal