Vremenska prognoza

subota, 25 mart 2017 11:39

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju

Ovog vikenda, tačnije u noći s 25. na 26. mart počinje ljetno računanje vremena, što znači da se sat pomjera za jedan sat unaprijed.

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju

U dva sata poslije ponoći satove treba pomjeriti unaprijed, tako da se vrijeme u dva sata računa, kao tri sata. Građani Gradiške kažu da na njih mnogo ne utiče prelazak na ljetno računanje vremena.

Zakonom o računanju vremena propisano je da ljetno računanje vremena počinje posljednje sedmice u martu.Ljetno računanje vremena u Evropi trajat će do posljednjeg vikenda u oktobru, kada počinje zimsko računanje vremena.
Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energije, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati premješta na večernje.
Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.Od 2002. godine Evropska unija kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak ljetnog računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u oktobru.

Info+ kablovski kanal