Vremenska prognoza

subota, 21 april 2018 15:59

Ljubitelji modelarstva pokazali vještine u Novoj Topoli

U Novoj Topoli kod Gradiške održano je takmičenje u slobodnoletećem modelarstvu. Organizator je bio Aeroklub „Ultra lakog letenja“ iz Banjaluke, sa sekcijama u Laktašima i Srpcu.

Ljubitelji modelarstva pokazali vještine u Novoj Topoli

Na takmičenju je učestvovalo preko 50 ljubitelja modelarstva iz ukupno šest zemalja.

„Ovo je 65. Državno prvenstvo BiH i 2. RS Open International u slobodnoletećem modelarstvu. Takmičenje se odvija u tri kategorije. Ovo je amaterski sport za sve ljubitelje prirode i putovanja“, kaže Miloš Budimčić, vođa sekcije Aerokluba“ Ultra lakog letenja“ Banjaluka.

Tok takmičenja Budimčić opisuje kao vrlo dinamičan. Let aviona traje do tri minute, a svaka sekunda se boduje. Nakon pet krugova sabiraju se bodovi. Modelarstvom se mogu baviti sve generacije, kažu u ovom Aeroklubu.

„Kad jedan član porodice počne da se bavi ovim sportom uglavnom se i ostali pridruže. Takmiče se moje dvije kčerke, starija je do sada osvojila mnoge nagrade. Pozivam sve zainteresovane mlade ljude da nam se obrate i učlane se u naš klub. Ako vole druženja, putovanja i avanture, ovo je sport za njih“, kazao je Budimčić.

Učesnici i sudije su vrlo zadovoljni takmičenjem u Novoj Topoli. Vrijeme ih je poslužilo.

„Modelarstvom se bavim 47 godina, u osnovnoj školi sam zavolio ovaj sport. U Osijeku ima dosta mladih koje zanima modelarstvo“, kaže Vinko Tomljanović, takmičar iz Osijeka.

„Modelarstvom se bavim 10 godina. Ovo takmičenje je odlično organizovano“, kaže Andrej Pešić, takmičar iz Trstenika.

„Masovan je odziv modelara sa prostora bivše Jugoslavije. Vrijeme je odlično. Zimi modelari rade u radionicama, a ovo je prava prilika da pokažu svoje vještine“, rekao je sudija Milenko Bulović.

Ovo je drugi put da je takmičenje u slobodnoletećem modelarstvu održano u Novoj Topoli. Modelarstvo je u ovoj mjesnoj zajednici prvi put promovisano prije četiri godine.

Info+ kablovski kanal