Vremenska prognoza

petak, 13 jul 2018 19:26

Loša godina za poljoprivrednike iz Vilusa

Poljoprivrednici iz Vilusa žale se na loš rod krompira i kupusa.

Loša godina za poljoprivrednike iz Vilusa

Ovo lijevčansko selo inače je poznato po povrtarskoj proizvodnji, a najzastupljeniji je krompir. Mještani kažu da su vremenski uslovi ove godine izrazito nepovoljni, a povrće je i na udaru različitih biljnih bolesti.

Momčilo Ljepojević se sa porodicom godinama bavi poljopprivredom. Zasadio je šest hektara krompira. Kaže da, i pored svih ulaganja i brige, krompirom nije zadovoljan.

„Dobro vodimo računa o zaštiti povrća, ali ove godine je džaba sve. Padne kiša, pa naglo ugrije, pitanje je hoće li uopšte opstati krompir, možda i strune. Pomalo vadimo nešto, samo po narudžbi kupaca. Pravi radovi treba da krenu tek u avgustu“, navodi Ljepojević.

Komentarišući kupus, Ljepojević kaže da su za ovo povrće biljne bolesti najveći problem. Ovaj poljoprivrednik sadi isključivo kasni kupus, jer se nada da će biti otporniji.

Uopšteno govoreći, trenutne vrmeneske prilike nepogoduju povrću, ističe Ljepojević. Viluse je u junu pogodio i jak led što je uništilo mnoge zasade.

Može se reći da je svaka godina je sve lošija, žali se naš sagovornik.

„Mi ne možemo odustati od poljoprivede, to nam je jedini izvor prihoda, od toga živimo. Ovako sijemo i sadimo pa kako nam bude“, kaže Momčilo Ljepojević.

Poljoprivrednici su na svojim parcelama obezbijedili i sisteme za navodnjavanje, ali smatraju da im ovog ljeta neće ni trebati. Kažu da bi se lakše nosili sa visokim temperaturama, nego sa trenutnim vremenskim oscilacijama.

Info+ kablovski kanal