Vremenska prognoza

subota, 18 februar 2017 11:04

Loši odnosi između stanara i uprave zgrade najčešći problem u zajednicama etažnih vlasnika

Zakon o održavanju zgrada RS nalaže da su etažni vlasnici dužni zasnovati zajednicu za jednu ili više zgrada, ili dio zgrade. Prema evidenciji opštinskog Odjeljenja za komunalne i stambene poslove, zajednice etažnih vlasnika formirane su u oko 40% zgrada u Gradišci.

Loši odnosi između stanara i uprave zgrade najčešći problem u zajednicama etažnih vlasnika

Prema Zakonu, etažni vlasnici dužni su zajedno donositi odluke i voditi računa o zajedničkom prostoru u zgradi, a njihova prava i obaveze regulisana su Ugovorom o osnivanju zajednice. Zgradom upravlja Skupština etažnih vlasnika, a ako zajednica ima više od 10 etažnih vlasnika, može imati upravnika i Upravni odbor.

U gradiškoj Komunalnoj policiji, koja, pored Urbanističko – građevinske inspekcije, vrši nadzor nad funkcionisanjem ZEV-a, kažu da se stanari najviše žale na neredovno održavanje instalacija u posebnim dijelovima zgrade, najčešće vodovoda i kanalizacije. Apeluju na etažne vlasnike da zasnuju zajednicu, jer samo u tim slučajevima Komunalna policija može intervenisati.

„Komunalna policija vrši nadzor u pogledu održavanja zajedničkih dijelova zgrade, kao što su vodovodne i kanalizacione instalacije, zatim toplovodne i elektro instalacije, kao i održavanje higijene prostorija, zelenih površina oko zgrade, itd. Nadležni smo i da naredimo ZEV-u da izvrši radove hitne intervencije, ukoliko je ugrožen život i zdravlje ljudi, te bezbjednost okoline. Za nesavjesne zajednice etažnih vlasnika, po ovom pitanju, predviđene su novčane kazne, u visini od 1000 do 5000 KM za ZEV, te za odgovorno lice u ZEV-u, od 300 do 1500 KM“, naglasio je Trivun Janjetović, komunalni policajac.

Janjetović ističe da su česte pritužbe etažnih vlasnika na nesavjesno investiciono održavanje zajedničke imovine u zgradi. Naglašava da o takvim radovima prvenstveno odlučuje Skupština ili Upravni odbor zajednice, u saradnji sa ostalim stanarima.

Primjeri neslaganja stanara i rukovodstva zgrade su česti. Ovakav slučaj desio se u zgradi Lamela 75 B u Vidovdanskoj ulici, u Gradišci. Stanari su ogorčeni jer im lift ne radi već duže vrijeme, što je, ističu,  veliki problem, a žale se i na loše odnose sa Skupštinom etažnih vlasnika i Upravnim odborom.

„Zgrada ima 7 spratova, a mi stanari smo većinom penzioneri. Bolesni smo i jako ovisimo o liftu. Ja ne mogu unijeti stvari do svoga stana, već moram moliti komšiju za pomoć“, kaže stanar Dragica Bakić.

„Sestra mi je bolesna, a svaki dan se mora penjati na peti sprat. Novi sam stanar, a lift se stalno kvari otkako sam doselila“, priča Jovanka Majstrović.

„Uprava već duže vrijeme nije sazvala zbor stanara da bismo odredili prioritete. Bahato se ponašaju. I tavan je u lošem stanju, antena na krovu, i druge stvari“, žali se Ismet Ahmetagić.

U Skupštini ZEV-a ove zgrade naglašavaju da će sastanak stanara sazvati u skorije vrijeme, ali da je razlog većine problema, dugovi pojedinih etažnih vlasnika za održavanje zajedničkog prostora.

„Glavni je problem što se ne plaća. Kad bi stanari platili dugove, mogli bismo i mi platiti servisu za popravak lifta“, kaže Milorad Mićević, predsjednik Skupštine ZEV-a zgrade Lamela 75 B Gradiška.

Ipak, u Gradišci ima i izrazito pozitivnih primjera funckionisanja ZEV-a. Jedan od njih je zgrada P+8 u Vidovdanskoj ulici, u centru grada. Predsjednik ZEV-a Miodrag Živanović ističe da je kvalitetna saradnja između stanara i uprave zgrade ključ uspjeha. Problema je, kaže, bilo i biće, ali za sve ima rješenja.

„U početku smo imali problema oko naplate potraživanja, ali smo razgovorom sve rješili. Stanari, prema Zakonu, redovno izmiruju svoje obaveze, ali, isto tako, i ostaruju svoja prava“, ističe Živanović.

Zajedničkim snagama stanari i uprava realizovali su različite projekte, a tako će, kažu, nastaviti i u buduće.

„Uveli smo videonadzor, interfon, promjenili smo ulazna vrata, okrečili hodnik, popravili poštanske sandučiće, itd. Planiramo uskoro i nove projekte“, priča Živanović.

Prema Zakonu, troškove investicionog i redovnog održavanja i hitnih intervencija na zajedničkim dijelovima zgrade snose etažni vlasnici srazmjerno učešću površina svojih posebnih dijelova zgrade prema stvarno učinjenim troškovima, osim ako ugovorom o osnivanju zajednice nije drugačije određeno.

Etažni vlasnici su dužni kao akontaciju za troškove održavanja, poboljšanje kvaliteta zgrade i za stvaranje zajedničke rezerve plaćati mjesečni iznos na račun zajednice, koji utvrđuje Skupština zajednice a koji ne može biti manji od 20 pf po m2 korisne površine. Akontaciju je potrebno platiti najkasnije do petnaestog u mjesecu, za tekući mjesec.

Iz gradiške Komunalne policije savjetuju etažne vlasnike da obavezno, prilikom osnivanja zajednice, potpišu Ugovor o osnivanju, te da njime detaljno propišu načine rješavanja pojedinih problema. Poručuju da inspekcije ne mogu podnositi prekršajne prijave zbog međusobnih problema stanara, jer je ZEV pravno lice. Takve i slične slučajeve, rješavaju upravni organi zgrade, odnosno predsjednik ili Skupština ZEV-a, koji, po potrebi, mogu podnijeti prijavu kod nadležnog suda.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2577{/gallery}