Vremenska prognoza

petak, 30 mart 2018 14:27

Mamografski pregledi u Lamincima

U Lamincima kod Gradiške obavljeni su besplatni mamografski pregledi za stotinu žena iz ovog mjesta.

Mamografski pregledi u Lamincima

Dvodnevna aktivnost dio je projekta “Dani zdravlja”, kojeg realizuje Udruženje žena oboljelih od raka dojke “Narcis” iz Gradiške, uz podršku WHEP programa i američke ambasade. Pregledi se već nekoliko godina organizuju u ruralnim sredinama, a glavni cilj je prevencija raka dojke.

“Prevencija je jako važna. Oboljenje se lakše liječi ako se u ranoj fazi otkrije. Žene trebaju odvojiti vrijeme za sebe i pregledati se jednom godišnje. Posebno kada su u pitanju žene starije od 40 godina”, istakla je Dobrila Dejanović, koordinator projekta i član Udruženja “Narcis”.

Žene iz Laminaca svjesne su važnosti redovnih mamografskih pregleda. Rado su se odazvale akciji.

“Ovo je jako dobro za sve žene. Ja redovno idem na kontrole. Nisam imala problema”, kaže Nevenka Jokić.

“Smatram da bi sve žene trebalo da dođu radi prevencije”, rekla je Tanja Tomić Jokić.

U projekat „Dani zdravlja“ uključili su se i ljekari iz Gradiške.

„Ovdje vršimo preglede krvnog pritiska i šećera u krvi. Inače, mi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti vršimo i fizikalni pregled dojki. Ukoliko sumnjamo na oboljenje upućujemo pacijentice na dalje preglede“, navela je dr Milena Francuz Jovičić, ljekar u Službi porodične medicine Doma zdravlja Gradiška.

Nakon pregleda, u Lamincima su održana i edukativna predavanja o raku dojke i važnostima redovne kontrole. Žene su imale priliku da se u okviru ove akcije prijave i za ginekološke preglede koji će biti organizovani naredne sedmice.

Info+ kablovski kanal