Vremenska prognoza

ponedeljak, 06 februar 2017 14:18

Manje nezaposlenih u Gradišci

U protekloj godini smanjen je broj nezaposlenih, za oko 500 lica, na evidenciji Biroa za zapošljavanje u Gradišci.

Manje nezaposlenih u Gradišci

Taj trend nastavljen je i u prvom mjesecu ove godine, naglašavaju u Birou. Najveći broj osoba pronašao je zaposlenje, a neki su zbog preseljenja u drugu zemlju skinuti sa evidencije Biroa, kažu u gradiškoj filijali republičkog Zavoda za zapošljavanje. Kada je u pitanju srednja stručna sprema, najtraženija zanimanja su: mašinski tehničari, ekonomisti, bravari i varioci, dok se od visoke stručne spreme najčešće zapošljavaju ekonomisti i pravnici, a ovih lica ujedno je i naviše na evidenciji Biroa.

„Najtraženija zanimanja, kojih nemamo na evidenciji, su profesori matematike i fizike, defektolozi i diplomirani inženjeri elektrotehnike. Takođe, informatičari su veoma traženi, bez obzira na stepen stručne spreme“, istakla je Obrenka Balta, šef Biroa za zapošljavanje Gradiška.

Republički Zavod pridaje veliku pažnju aktivnim mjerama zapošljavanja, napominje Balta.

„U prošloj godini realizovali smo pet programa zapošljavanja: Roma, pripravnika, djece poginulih boraca, lica iznad 45 godina i lica bez ograničenja. U okviru ovih programa ukupno su zaposlena 72 lica“, rekla je Balta.

Svaki od navedenih programa sadrži i komponentu samozapošljavanja, naglašava Balta, a prilikom konkurisanja, važno je dobro osmisliti poslovnu ideju, kako bi Zavod odobrio podsticajna sredstva.

U Gradišci je već nekoliko godina aktivan Klub za traženje posla, koji djeluje pri Birou za zapošljavanje. Osobe do 35 godina starosti u Klubu prolaze potrebne obuke aktivnog traženja posla, prilikom kojih uče kako predstaviti svoje znanje i vještine na tržištu rada i tako lakše pronaći zaposlenje. Pozitivna iskustva iz Kluba za traženje posla nosi Gradiščanka Zorana Selak.

„Po zanimanju sam Poslovno -  pravni tehničar. Nakon završetka škole, dvije godine sam tražila posao. Dobila sam poziv od Biroa u Gradišci da prisustvujem obuci od strane Kluba za traženje posla. Naučila sam mnogo korisnih stvari i uskoro se pojavila prilika da stažiram u Udruženju „Most“. Poslije tri mjeseca, odlučila sam da nastavim da volontiram i proglašena sam za volontera godine opštine Gradiška“, priča Selakova.

Selakova smatra da će joj novostečena znanja i vještine mnogo pomoći u pronalasku stalnog posla, kojeg aktivno traži. U protekloj godini 100 mladih prošlo je obuke u Klubu za traženje posla u Gradišci.

Info+ kablovski kanal