Vremenska prognoza

sreda, 17 maj 2017 13:33

Maskirani mališani prodefilovali ulicama Gradiške

Maskirani u princeze, supermene, vještice, gusare i druge likove iz crtanih filmova i bajki, mališani iz predškolske ustanove „Lepa Radić“ prošetali su ulicama Gradiške.

Maskirani mališani prodefilovali ulicama Gradiške

U tradicionalnom maskenbalu učestvovala su djeca iz oba gradiška vrtića, a nakon defilea gradom usljedila je zabava i druženje ispred vrtića na Senjaku.

„Maskirala sam se u Pipi Dugu Čarapu, jer je to moj omiljeni crtani. Jako mi je lijepo na maskenbalu“, priča Mia.

„Ja sam se maskirao u policajca. Oni hvataju lopove. Mama mi je pomogla u pripremi kostima“, kaže Teodor.

„Na maskenbalu učestvuju tri vrtićke grupe. Zabavljamo se uz muziku i ples i širimo radost“, kaže vaspitač Radana Božić.

„Svake godine nastojimo da održimo maskenbal, ranije je to bilo na određenu temu, a ove godine smo odlučili da pustimo djeci i roditeljima da sami osmisle maske. Oduševili su nas kreacijama. Maskenbal podstiče kreativnost i maštovitost kod djece, što i jeste glavni cilj“, rekla je  Dragana Grahovac, koordinator vaspitno – obrazovnog rada u JPU „Lepa Radić“ Gradiška.

Kreativnost je posebno izražena kod djece predškolskog uzrasta, kažu u gradiškom vrtiću. Period od 1 do 6 godine ključan je za dalji razvoj ličnosti. Boravak u vrtiću, naglašavaju, ima stimulativan uticaj na mališane, jer zajedno sa vršnjacima uče, igraju se i razvijaju. Veoma je važno da i roditelji na različite načine podstiču kreativnost kod djece, ističe Dragana Grahovac, koordinator vaspitno – obrazovnog rada u JPU „Lepa Radić“ u Gradišci.

„Roditeljima su na raspolaganju brojni savjeti sa interneta i iz knjiga kako da rade sa djecom. Nedavno smo i mi osnovali internet stranicu putem koje roditeljima dajemo savjete iz psihologije i pedagogije. Veoma je važno da roditelji prate sadržaje koje djeca gledaju. Danas je mnogo crtanih filmova i video igrica koji su prepuni nasilja, a to djeca ne bi trebala gledati“, naglasila je Grahovac.

Maskenbal je jedna od završnih aktivnosti za djecu koja ove godine napuštaju vrtić i kreću u školu. Završna svečanost maturanata JPU „Lepa Radić“ održaće se 2. juna u Kulturnom centru u Gradišci.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2821{/gallery}