Vremenska prognoza

utorak, 08 avgust 2017 14:17

Minimalne zalihe krvi u gradiškoj Službi za transfuziju

Ljetni perid smanjio je akcije dobrovoljnog darivanja dragocijene tečnosti, a potrošnja je povećana, istakla je prim. dr Marija Cvjetković, načelnik  Službe za transfuziju krvi u Gradišci.

Minimalne zalihe krvi u gradiškoj Službi za transfuziju

– Ovo je za nas kritičan period. Imamo mi svih krvnih grupa ali to su vrlo male količine. B pozitivna je brojčano mala, imamo smao oko šest doza, 0 negativna nam je takođe kritična kao i B negativna. Kod nas se situacija mijenja iz dana u dan a velike vrućine smetaju davaocima, tako da se nalazimo u malim problemima. Uglavnom, pacijenti su namireni a do kad ćemo tako moći pitanje je – kaže prim.dr Marija Cvjetković.

Vrućina i visoke temperature znatno su smanjile broj davalaca, ističe dr Cvjetković i dodaje da i građani koji dođu da daruju tečnost, budu vraćeni zbog iscrpljenosti i smanjenog nivoa željaza u krvi. U hitnim slučajevima,  ukoliko je potrebna određena krvna grupa, vrši se razmjena sa Transfuzijom u Banjaluci. 

–Ono što nama ovdje treba oni pošalju i obrnuto. Međutim, imamo veliki problem a to je da imamo pritisak na iste krvne grupe, ali se snalazimo. Uglavnom, do sada još nismo bili u situaciji da nam je neko, ne daj Bože, stradao zbog toga što nismo imali krvi – kaže Cvjetkovićeva.

 Naglašava da do kraja avgusta nisu planirane veće akcije dobrovoljnog darivanja. Krajem septembra, biće sprovedena  akcija u Kozarskoj Dubici.  Iz gradiške Transfuzije podsjećaju da krv može dati svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti.

Radno vrijeme Transfuzije je od 7 do 14 časova.

Info+ kablovski kanal