Vremenska prognoza

ponedeljak, 23 april 2018 21:18

Mladi programer Drago Šmitran niže uspjehe

Drago Šmitran, učenik četvrtog razreda Tehničke škole u Gradišci postigao je još jedan uspjeh iz programiranja.

Mladi programer Drago Šmitran niže uspjehe

Na Republičkom takmičenju održanom u subotu u Banjaluci osvojio je prvo mjesto. Šmitran je zadatke riješio u rekordnom roku.

„Bio sam najbolji od 20 učesnika. Takmičenje je trajalo tri sata, ja sam najbrže uradio svih pet zadataka. Konkurencija je bila jaka. Drago mi je što sam učestvovao“, navodi Šmitran.

Šmitran kaže da ga je programiranje privuklo u prvom razredu srednje škole. Od tada do danas učestvovao je na brojnim takmičenjima, i postizao zapažene rezultate. Ističe da mu nije naporno da svakodnevno vježba i usavršava svoje znanje. Nakon što maturira na smjeru Tehničar računarstva, Šmitran se planira dalje školovati i graditi karijeru kao programer.

„Krajem februara sam učestvovao na Olimpijadi u Rusiji. Ponudili su mi stipendiju da nastavim da se školujem tamo, ali nisam još donio konačnu odluku. Uglavnom, planiram se baviti programiranjem, i ako ne odem u Rusiju studiraću u Banjaluci“, rekao je učenik Drago Šmitran.

Profesor Radovan Marjanović pripremao je Šmitrana za takmičenja iz programiranja, uključujući i proteklo Republičko takmičenje. Ističe da je prezadovoljan uspjesima svoga učenika.

„U ovoj školi od 2003. godine postoji sekcija iz informatike. Svake godine se naši đaci plasiraju i na Republičko i na Državno takmičenje. Do sad smo išli četiri puta na Olimpijadu. Dragi je dosta pomoglo prošlogodišnje učešće na Olimpijadi. Na ovom Republičkom takmičenju je za sat i deset minuta riješio sve zadatke, što me je oduševilo“, rekao je Marjanović.

U Tehničkoj školi ukazuju na činjenicu da su informacione tehnologije oblast budućnosti. Programeri su veoma traženi na tržištu rada, navodi direktor Vlado Tomić, i dodaje, da u ovoj školi nastoje da učenike što bolje pripreme za buduću profesiju.

„Naša škola već godinama ostvaruje dobre rezultate iz programiranja. Za to su zaslužni nadareni učenici, solidni uslovi rada i dobar nastavni kadar. Siguran sam da će tako biti i ubuduće“, rekao je Tomić.

Učenik Tehničke škole Drago Šmitran sada se priprema za nove izazove. Već u maju ga očekuje Državno takmičenje, a ukoliko postigne dobar rezultat plasiraće se na Olimpijadu.

Info+ kablovski kanal