Vremenska prognoza

četvrtak, 09 mart 2017 18:51

Mladi u Rogatici nezadovoljni perspektivom u ovoj opštini

Opština Rogatica ove godine stipendiraće 130 studenata, koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u RS, BiH i inostranstvu.

Mladi u Rogatici nezadovoljni perspektivom u ovoj opštini

Za te svrhe u budžetu opštine izdvojeno je 117 000 KM. 126 studenata na državnim i 4 na privatnim fakultetima primaće stipendije u visini od 90 maraka. Mladi u Rogatici kažu da opštinsko stipendiranje ima stimulativan uticaj. Ipak, žale se da njihova lokalna zajednica uglavnom ne pruža dovoljno mogućnosti mladima nakon završetka fakulteta.

„Najveći problem je nezaposlenost, veliki broj mladih planira otići u inostranstvo“, priča Rogatička omladina.

Da sve više mladih napušta Rogaticu, ali i RS, u potrazi za zaposlenjem i boljim životom, potvrđuju i stariji građani ove opštine. U šali kažu da Rogatica sve više postaje grad penzionera.

„Uslovi za mlade su dosta loši. Nema posla, a slab je i društveni život i kulturno – zabavni sadržaji“, „ Da je posla bilo bi sve bolje. Nadam se napretku u narednim godinama“, pričaju Rogatičani.

Građani Rogatice kažu da bi se sa razvojem privrede i povećanjem broja radnih mjesta, kako u ovoj opštini tako i cijeloj RS, i BiH, povećao životni standard i kvalitet života. Tome se nada i brojna omladina, da će nakon studija imati bolju perspektivu u svome gradu. Ipak je, poručuju, kod kuće najljepše.

Info+ kablovski kanal